Muhalif gazeteci Politkovskaya davasında hakim 5 sanığa ceza kesti

Rusya’da muhalif gazeteci Anna Politkovskaya’nın öldürülmesi olayında yargılanan 5 sanığı Moskova Kent Mahkemesi suçlu buldu.Hakim Pavel Melehin, Rüstem, Cebrail, İbragim Mahmudov kardeşler, Çeçenistan asıllı Lom-Ali Gaytukayev ve eski...

Google Haberlere Abone ol
Muhalif gazeteci Politkovskaya davasında hakim 5 sanığa ceza kesti

Rusya’da muhalif gazeteci Anna Politkovskaya’nın öldürülmesi olayında yargılanan 5 sanığı Moskova Kent Mahkemesi suçlu buldu.

Hakim Pavel Melehin, Rüstem, Cebrail, İbragim Mahmudov kardeşler, Çeçenistan asıllı Lom-Ali Gaytukayev ve eski polis Sergey Hacikurbanov’a 12 yıldan ömür boyu hapse kadar farklı cezalar verdi. Zanlılar adam öldürme, silah kaçakçılığı, insan kaçakçılığı ve işkenceden suçlu bulundu. Gaytukayev ve Rüstem Mahmudov doğrudan cinayeti işledikleri gerekçesi ile ömür boyu hapis cezasına çarptırıldı.

27 Mayıs’ta görülen davada savcı Moskova Kent Mahkemesi’nden zanlılarla ilgili 15 yıldan ömür boyu hapse kadar ceza talebinde bulunmuştu. Mahkeme sanıklara birer milyon olmak üzere toplam 5 milyon ruble para cezası kesti. Şüphelilerden eski polis görevlisi Dmitri Pavlyuçenkov diğer zanlılar aleyhine tanık olarak ifade vermişti.

Rusya Soruşturma Komisyonu Sözcüsü Vladimir Markin, Politkovkaya’nın ölümünde azmettirici güçlerin belirlenmesi için ek tedbirlerin alınması gerektiğini söyledi. Markin, konu ile ilgili davanın ayrıca sürdüğünü vurguladı.

Savcı Maria Semenenko basına yaptığı değerlendirmede, kararın Rusya’da yargının sağlıklı işlediğinin bir göstergesi olduğunu söyledi.

Novaya Gazeta’da çalışan muhalif gazeteci Anna Politkovskaya 7 Ekim 2006’da yaşadığı apartmanın girişinde silahlı saldırıya uğrayarak hayatını kaybetmişti. Çeçenistan’da insan hakları ihlalleri konusunda yazılar yazan gazetecinin öldürülmesinin mesleği ile ilgili olduğu iddia edilmişti. CİHAN

Yorumlar