Mozambik’te binler Söğüt’e akın etti

12. Uluslararası Türkçe Olimpiyatları’nı fırsat bilen Mozambik’teki Söğüt Kolejleri, okul bahçesinde düzenledikleri yemek ve kültür festivali ile binlerce Afrikalıya Türkiye’yi tanıttı.

Google Haberlere Abone ol
Mozambik’te binler Söğüt’e akın etti

12. Uluslararası Türkçe Olimpiyatları’nı fırsat bilen Mozambik’teki Söğüt Kolejleri, okul bahçesinde düzenledikleri yemek ve kültür festivali ile binlerce Afrikalıya Türkiye’yi tanıttı.

Kolejin bahçesinde Türk mutfağının eşsiz lezzetlerini tadan Mozambikliler, öğrencilerin ve ünlü sanatçıların Türkçe, İngilizce, Portekizce ve yerel Shanga dilinde seslendirdikleri şarkılarla müzik şöleni yaşadı.

Yaklaşık 3 bin kişinin katıldığı festivalin ardından Söğüt Koleji'nin büyük salonunda Türkçe Olimpiyatları' nın elemeleri yapıldı. Türkiye biletini almak için 80 öğrenci finalde kıyasıya yarıştı. Şarkı, şiir, konuşma, özel beceri, anadil veTürkçe şiir-konuşma dallarında hünerlerini sergilen öğrencilerden 10 kişi Türkiye'deki finale katılmaya hak kazındı.

Geçen yıl düzenlenen Türkçe Olimpiyatları'nda 2 altın, 2 gümüş ve 14 bronz madalya kazanan ve "En iyi ülke standı" ödülü alan Mozambik'te, bu yıl şarkı kategorisinde Anglica Vasco Quissico, Ajda Pekkan’ın “Yakar Geçerim”i ile birinci oldu. Şiirde ise İnacio İsaque Henriques isimi öğrenci Türk öğretmen Asım Işık’ın yazdığı “İnşaatlarım” şiiri ile yarışı önde götürdü. Şarkı dalında üçüncü olan Arafat Musagy sahnedeki hareketli performansı ile “Sultan Süleyman” adlı şarkıyı söyleyerek büyük alkış aldı.

Söğüt Koleji Müdürü Erdal Polat yaptığı açıklamada, “Bugün Türkçe Olimpiyatları'nı fırsat bilerek bir de Türk kültür ve yemek festivali düzenlendik.Öğretmenlerimiz, velilerimiz ve burada yaşayan Türk gurbetçilerin büyük katkısı ile gerçekleşen programda, Mozambik’in ve ülkemizin kültürünü, müziğini, danslarını ve yemeklerini tanıttık. Geçen yıl Mozambik standımız Olimpiyatlar’da birinci oldu ve 3 milyona yakın ziyaretçi aldı. Bugün de burada Türkiye’yi tanıtma imkanımız oldu. İki ülke insanları bu sayede kaynaşma fırsatı buldu” diye konuştu.

Maputo Bölge Valisi’nin de katıldığı programda Mozamik’in en ünlü sanatçılarından Stewart Sukuma’da sahne alarak kalabalığı coşturdu.
CİHAN

Yorumlar