Moskova’dan Türkiye’nin düşürdüğü Suriye uçağı ile ilgili uyarı

Rusya Dışişleri Bakanlığı, önceki gün sınır ihlali yapan Suriye uçağının Türk jetleri tarafından düşürülmesi ile ilgili açıklamada bulundu.

Google Haberlere Abone ol
Moskova’dan Türkiye’nin düşürdüğü Suriye uçağı ile ilgili uyarı

Rusya Dışişleri Bakanlığı, önceki gün sınır ihlali yapan Suriye uçağının Türk jetleri tarafından düşürülmesi ile ilgili açıklamada bulundu. Moskova bölgede tarafları tansiyonun yükselmesini önlemek için gerekli tedbirleri almaya çağırdı. Askeri gerginliğe neden olunmamasını isteyen Rusya, sorunun diyalog yolu ile çözülmesini istedi.

30 Haziran 2012’de imzalanan Cenevre Mutabakatı ve 22 Ocak 2014’de Montrö’de yapılan uluslar arası konferansı hatırlatan Rusya Dışişleri Bakanlığı, Ortadoğu ve tüm bölgeye yayılma riski bulunan sorunların güç kullanılarak değil, sadece diyalog yolu ile çözülebileceğine inanmayı sürdürdükleri belirtildi.

Türkiye-Suriye sınır kapısından çok uzakta olmayan Kasap’ta yaşanan silahlı çatışmaları hatırlatan bakanlık, burada düzenli Suriye ordusu ve El Kaide ile irtibatlı En-Nusra’ya ait birliklerin çatıştığına dikkat çekti. Bakanlık, “Suriye kaynaklarına göre terörist gruplar Türkiye sınır kapısını ele geçirmeye çalışıyor. Ordu birlikleri militan grupları püskürttü ve 17 terörist öldürüldü. Bunların arasında En-Nusra’nın emiri de vardı.” bilgisini verdi.

23 Mart’ta Suriye hava kuvvetlerine ait bir uçağın sınır bölgesinde düşürüldüğünü belirten Bakanlık şu değerlendirmede bulundu: “Suriye uçağı sınır bölgesine sızan Nebi El-Mur militanlarının takip edilmesi ile ilgili askeri görevi yerine getiriyordu. Pilot paraşütle atlamayı başardı. Uçak da Suriye toprağına düştü. Türk makamları Suriye uçağını Türk hava sahasını ihlal ettiği gerekçesi ile Türk uçağından ateşlenen füzelerle vurduklarını açıkladı. Şam ise Suriye uçağının Türk hava sahasını ihlal etmediğini ve haksız bir askeri saldırı ile vurulduğunu savunuyor.”

Rusya Dışişleri Bakanlığı, Suriye Dışişleri Bakanlığı’nın Birleşmiş Milletler Genel Sekreterliği’ne ve Güvenlik Konseyi’ne Türkiye ve Suudi Arabistan’ın "teröristleri" desteklediği yönünde bir başvurusu olduğuna dikkat çekti.

Bakanlık, Suriye’nin kuzeyinde yaşanan tüm gelişmelerle ilgili ölçülü davranılması ve askeri gerginliğe yol açılmaması çağrısında bulundu. CİHAN

Yorumlar