Moskova’da Yanukoviç ile Putin görüştü

Ukrayna Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç, Rusya’nın başkenti Moskova’ya gerçekleştirdiği resmi temaslarına başladı.

Google Haberlere Abone ol
Moskova’da Yanukoviç ile Putin görüştü

Ukrayna Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç, Rusya’nın başkenti Moskova’ya gerçekleştirdiği resmi temaslarına başladı.

Yanukoviç ilk olarak Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile bir araya geldi. Liderlerin başa başa görüşmesinin ana gündemini iki ülke arasındaki ekonomik ilişkiler ve düşmekte olan ticaret hacminin artırılması oldu.

Görüşmede Rusya ile düşen ticaret hacminin yeniden arttırılması için acil bir eylem planı hazırlanması gerektiğini ifade Yanukoviç, sadece Rusya ile değil diğer Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) ülkeleri arasında da serbest ticaret bölgesi kurulması gerektiğini kayd etti.

Ukrayna Başbakanı Nikolay Azarov’un ekonomik konulardaki duyarlılığını dile getiren Yanukoviç, Azarov hükümetinin yapacağı anlaşmalar ve alacağın önlemler sayesinde ticaret hacminin kısa zamanda toparlanacağını bildirdi.

ZAMAN DARALIYOR
Karşılıklı menfaatler temelinde, Ukrayna ile Rusya’nın yeni ve kaliteli ürünleri birlikte üretebileceğini ifade eden Yanukoviç, özellikle; enerji, ulaştırma mühendisliği, gemi inşaatı, havacılık ve uzay sektöründe işbirliğinin devam ettiğini vurguladı.

İki ülkenin birçok konuda devam eden işbirliğinin neticelendirilmesi için zamanlarının azaldığına dikkat çeken Yanukoviç, Rusya ile mevut stratejik ortaklığı geliştirmenin gerekliğine dikkat çekti.

‘UKRAYNA MÜTTEFİKİMİZ VE STRATEJİK ORTAĞIMIZ’
Ukrayna ile Rusya arasındaki hassas konuları ele aldıklarını söyleyen Vladimir Putin; “Ukrayna kelimenin tam anlamıyla hiç şüphe götürmeksizin bizim stratejik ortağımız ve de müttefikimizdir.” dedi.

İki ülke arasındaki ticaret hacminin geçtiğimiz yıl yüzde 11 oranında hâlihazırda ise yüzde 14,5 oranında düştüğüne dikkat çeken Vladimir Putin; “İki yıldır düşmeye devam eden ticaret hacminin daha önceki yıllardaki seviyesine dönmesi ve ileriye taşınması için sert önlemler almak lazım.” diye konuştu.


CİHAN

Yorumlar