Moskova'da Türkçe Olimpiyatları coşkusu

Rusya’nın başkenti Moskova’da bu yıl 10’uncusu düzenlenen Türkçe Olimpiyatları renkli geçti.

Google Haberlere Abone ol
Moskova'da Türkçe Olimpiyatları coşkusu

Rusya’nın başkenti Moskova’da bu yıl 10’uncusu düzenlenen Türkçe Olimpiyatları renkli geçti. Olimpiyatta, Rus öğrenciler kıyasıya yarıştı. Türkçe becerilerini; şiir, şarkı, makale, resim, genel kültür ve çeviri yarışmalarında sergileyen öğrenciler, Türk Dilini çok sevdiklerini, bu tür etkinliklerin Türkiye ve Rusya halkları arasında dostluk köprüsü inşa ettiğini ifade etti.

Kremlin Sarayı'nın karşısındaki Moskova Devlet Kütüphanesi bünyesinde faaliyet gösteren Şarkiyat Edebiyatı Merkezi’nde yapılan etkinlikle ilgili Cihan Haber Ajansı’na (Cihan) konuşan Türkçe Olimpiyatları Genel Koordinatörü Osman Şahin, yarışmaya Rusya’nın 11 farklı şehrinden gelen öğrencilerin katıldığını söyledi. Şahin, “Bu yıl 10’uncusunu yaptığımız Türkçe Olimpiyat’ına yaklaşık 300 Rus öğrenci katılıyor. Aslında bu yıl 10. jübilemiz. Değerli öğrencilerimiz burada birbirleriyle tanışma ve bilim ortamında işbirliklerini geliştirme fırsatı yakalıyor. Kompozisyon, konuşma, genel kültür, tercüme, makale, şiir ve şarkı gibi 11 farklı branşta yarışmalar yapılıyor. 10 yıl önce 5 kurum ve 35 katılımcıyla başlayan Türkçe Olimpiyatları, bugün 42 farklı kurum ve 300 katılımcısıyla rekor düzeye ulaştı. Bu etkinliğimiz iki ülke arasındaki barış ve dostluk köprüsüne önemli katkı sağlıyor.” dedi.

Kazan’dan gelen öğrenci Adil Muhammetşin, “Kazan’da 7. lisede okuyorum. Olimpiyata katıldım. Sınav çok iyi geçti. Türkçeyi çok seviyor ve okulumda Türkçe kitaplar okuyorum. Öğretmenimle sık sık Türkçe konuşuyoruz.” dedi. Leysan adlı kız öğrenci, “Ben Kazan’dan geldim. Türk dili ve Türkçe Olimpiyatı’nı çok seviyorum. Heyecanlıyım.” şeklinde duygularını paylaştı.

St.Petersburg Devlet Üniversitesi Şarkiyat Fakültesi öğrencisi Kseniya Mayakova, “Türkiye ve Türk insanlarını çok seviyorum. Bu yıl üçüncü kez Türkçe Olimpiyatı’na katılıyorum. Bu yıl makale yarışmasına katılacağım. Türkiye’den buradan selamlar iletiyorum. Geçen 23 Nisan Çocuk Bayramı’nı Türk dostlarımızla kutladık. Rusya ve Türkiye halkları birbirine yabancı değil. Ama bu ilişkilerimizi artırmak için olimpiyat gibi etkinliklere ihtiyacımız var.” şeklinde konuştu.

Yarışmanın şarkı ve şiir bölümü, Rusya Ordusu Korosu’nun ana binasında gerçekleştirildi. Maryam Magomedova isimli engelli bir kızın olimpiyat organizasyonu görevlileriyle sahneye çıkarak şiir okuması katılımcıları duygulandırdı.

Şarkı yarışmasında Rus gençlerin Türk pop müzik, halk sanatı, duygusal şarkıları seslendirmesini juri üyeleri ilgiyle izledi. Bazı juri üyelerinin şarkılara tempo tutması da gözlerden kaçmadı.

Yarışmada Rus gençler, Nilüfer, Barış Manço ve diğer sanatçıların şarkılarını seslendirdi. Etkinlikte Karadeniz halk oyunu gösterisi jüri ve katılımcılar tarafından dakikalarca alkışlandı. “Hastayım” şarkısını seslendiren Kazan'lı Hasan isimli öğrenci izleyenleri güldürdü. CİHAN

Yorumlar