Moskova’da RTİB ve RUTİD’ten ortak iftar

Rus-Türk İşadamları Birliği (RTİB) ve Rusya Türkiye İşadamları Derneği (RUTİD), Moskova’da düzenlediği ortak iftar programında yaklaşık 300 Türk ve Rus iş adamını Ramazan sofrasında buluşturdu.Moskova’nın merkezindeki Glass Restoran’da...

Google Haberlere Abone ol
Moskova’da RTİB ve RUTİD’ten ortak iftar

Rus-Türk İşadamları Birliği (RTİB) ve Rusya Türkiye İşadamları Derneği (RUTİD), Moskova’da düzenlediği ortak iftar programında yaklaşık 300 Türk ve Rus iş adamını Ramazan sofrasında buluşturdu.

Moskova’nın merkezindeki Glass Restoran’da yapılan iftar yemeğine Rusya Toplumsal Odası Sekreteri Aleksandr Breçalov, Tula bölgesi Ekonomi Kalkınma Bakanı Grigori Lavruhin, Kaluga Bölge Vali Yardımcısı Vladislav Potyomkin, RTİB Başkanı Naki Karaaslan, RUTİD Başkanı Esat Sarı, Moskova Müftüsü Albir Krganov, Rusya Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler Birliği (OPORA Rossii) Başkan Yardımcısı Konstantin Petrakov, TUSKON Rusya Temsilcisi Ali Tırnava, Türk diplomat ve işadamları katıldı.

Programda konuşan RTİB Başkanı Karaaslan, Ramazan ayının özel olduğunu vurgulayarak, “İlk kez RUTİD ile birlikte ortak iftar yapıyoruz. Bu vesileyle dünyada, özellikle Ukrayna, Suriye, Irak ve başka ülkelerde bir an önce barışın sağlanmasını diliyorum. Savaşlarda zarar gören insanların aileleri dağılmasın, yurtlarını terketmesin. Bunu diliyoruz.” diyerek barış çağrısında bulundu.

RUTID Başkanı Sarı, “Ramazan ayı onbir ayın sultanı. Böyle bir birliktelik iftar programlarını gelenek haline getireceğiz. Burada çok sayıda Rus dostumuz var. İnanıyorum ki Ramazan soframız kalıcı dostluklarımıza küçük bir katkı sağlayacak.” dedi.

OPORA BAŞKANI: İFTAR İÇİN KREMLİN TOPLANTISINI YARIDA TERKETTİM

Rusya Toplumsal Odası Sekreteri, OPORA Rossii Başkanı Breçalov, iftar daveti nedeniyle Devlet Başkanlığı toplantısını yarıda terkettiğini ifade etti. Breçalov, “Devlet Başkanlığı’nda toplantıda idim. Türk işadamlarının 2 büyük kurumunun yemeğine davetliyim dedim. Toplantı katılımcıları hemen git dediler. Ben de koşarak geldim… Burada çok iyi bir atmosfer var. Bugün Toplumsal Oda üyeleri ile buluşan Sayın Devlet Başkanı Vladimir Putin’e şunları aktardım: vatandaşları dinlemek, duymak lazım. Dolayısıyla Türk işadamlarıyla sıkı temaslar bizler için çok önemli. Sizlerin sesini de duymak çok önemli. Arkadaşlarıma söyledim, Türk işadamları Rusya’da 100 binden fazla istihdam sağladı. Rusya’ya güvendiğiniz için çok teşekkür ediyorum. Toplumsal Oda yöneticilerinden biri olarak sizi her zaman dinlemeye, duymaya ve bir şeyler yapmaya hazırız.” dedi.

Cihan Haber Ajansı’na (Cihan) konuşan RUTİD Başkanı Sarı, Moskova’da geleneksel iftar programı olarak RTİB’le birlikte bir ilke imza attıklarını ifade etti. Sarı, “Bu bizim ilk ortak iftarımız. İnanıyorum ki işbirliğimiz için güzel başlangıç oldu. Genel olarak Türk iş adamları ve sivil toplum örgütlerinin işbirliğine güzel bir örnek. Bunun dışında programa çok sayıda Rus dostlarımızın katılması da ayrı bir güzellik. Onların Türk kültürünü burada yaşaması güzel bir duygu. Bundan sonra Rusya’da Türk iş dünyasının kaynaşması adına daha fazla bir araya gelmemiz lazım.” dedi.

RTİB Başkanı Karaaslan, “RUTİD ile birlikte iftar vermenin özel anlamı var. Birlikteyiz ve önümüzdeki günlerde daha da verimli işbirliği yapabiliriz. Tabii bu Ramazan ayında savaş mültecilerinin durumunu unutmamak lazım. Ukrayna, Suriye savaşları, mültecilerin zor durumu. İşadamları olarak onlara ilgisiz kalamayız. Yardıma muhtaç olan hasta çocuklara yardım yapmamız lazım.” şeklinde konuştu.

Moskova Müftüsü, Toplumsal Oda üyesi Krganov da, “Moskova’da Türk dostlarımızın iftar programlarına katılmak bir gelenek haline geldi. Dostlarımızın iftar sofrasında çeşitli halkları da görüyoruz. Kaynaşma ve birlik ortamı biz Rusya Müslümanları da çok etkiliyor. Bize güzel örnek oluyor. Ben de çok arzu ediyorum ki yurtdışında yaşayan Rusya Müslümanları Türk dostlarımızdan böyle örnek alsın.” dedi.

Ziraat Bankası Moskova Genel Müdürü Avni Demirci, “Bu benim Moskova’da ilk iftarım. Türk ve Rus dostlarımızı bu sofrada bir araya getiren herkese çok teşekkür ediyorum. Güzel vesile. Yurtdışında Ramazan’ı yaşamak zor. Ama böyle bir kaynaşma ve dostluk sofralarının sayesinde hasret gideriyoruz. Başka ülkelerde de Türk iftar programlarına katıldım ve her iftar sofrasının kendine göre güzelliği var.” diyerek duygularını paylaştı.

BAKAN: TÜRK İŞADAMLARININ 2015 YILI İFTARINA VALİ’Yİ GETİRECEĞİM

Tula bölgesi Ekonomi Kalkınma Bakanı Lavruhin, “Güzel bir program. Davet ettiler Türk işadamları ve bölgemizi ben temsil ediyorum burada. Çok memnun olduk. Seneye sayın Vali Vladimir Gruzdev’i de Moskova’da Türk iş adamlarının iftarına bizzat ben getireceğim. Geçenlerde RUTİD Tula’da yatırım forumu gerçekleştirdi. Verimli işbirliği yapacağımıza inanıyoruz. Türkiye ile ekonomi işbirliği yapmak önceliklerimizden biri.” dedi.

Daha sonra Orta Asya kökenli imamın okuduğu ezanla açılan iftarda Bursalı Özselen müzik grubu ilahiler söyledi. Müzik dinletisini Rus konuklar ilgiyle izledi.

CİHAN

Yorumlar