Moskova’da gergin mahkeme, Putin karşıtı Bolotnaya eylemcileri suçlu bulundu

Moskova Zamoskvoretski yerel mahkemesi, 2012’de Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Kremlin’e üçüncü kez çıkmasını protesto eden 8 eylemciyi suçlu buldu.

Google Haberlere Abone ol
Moskova’da gergin mahkeme, Putin karşıtı Bolotnaya eylemcileri suçlu bulundu

Moskova Zamoskvoretski yerel mahkemesi, 2012’de Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Kremlin’e üçüncü kez çıkmasını protesto eden 8 eylemciyi suçlu buldu. Tansiyonun yüksek olduğu mahkeme binası çevresini dolduran muhalif gruplar eylem yaparken, polis 50 kadar göstericiyi göz altına aldı.

Moskova mahkemesi tutuklamalarla ilgili kararını 23 Şubat’ta Soçi Kış Olimpiyat oyunlarının kapanış töreninin ardından pazartesi günü açıklayacak. Muhalif liderler olimpiyatlara gölge düşmemesi için kararın ertelendiğini iddia ediyor.

Savcı polise saldırdığı, kamu malına zarar verdiği ve izinsiz gösteri organize ettiği gerekçesi ile eylemci Aleksandr Duhanina ve muhalif PARNAS partisinden Sergey Krivov için 6 yıl hapis cezası istiyor. Savcılık 5 eylemci için 5,5 yıl, 18 yaşın altındaki bir diğer eylemci için de 5 yıl hapis cezası talep ediyor.

Muhalif gruplar mahkeme kararını protesto etmek için sosyal medyada örgütlenerek Kremlin’in hemen yanı başında yer alan Menej de gösteri yapacaklarını duyurdu. Toplum polisi ve OMON’lar ise meydanın çevresini kontrol altına aldı.

Mahkeme etrafında toplanan 500-1000 civarında eylemci “özgürlük” diyerek slogan attı. Eylemcilerin Ukrayna’da yaşanan gelişmeleri Moskova’ya taşımasından endişe ediliyor.

Putin’in iktidara gelişini protesto için 2011-2013 arasında onlarca gösteri gerçekleşmiş, ancak 6 Mayıs 2012’de Bolotnaya’da meydana gelen gösterilerde şiddete başvurulmuştu. Polis eylemcilerin kendilerine saldırdığını iddia ederken, muhalif gruplar polisin provokasyon yaptığını savunuyor. Olaylar sırasında 650 kişi göz altına alınmış, 27 kişinin dışında diğerleri serbest bırakılmıştı. 12 kişiye kadar düşen tutuklu sayısı Putin’in yıl başı affının ardından 8 kişiye düşmüştü. CİHAN

Yorumlar