Moskova'da 1 Mayıs

Rusya’nın başkenti Moskova’da 1 Mayıs İşçi Bayramı vesilesiyle düzenlenen yürüyüşte ABD ve NATO protesto edildi.

Google Haberlere Abone ol
Moskova'da 1 Mayıs

Yürüyüşe 5 binden fazla Komünist partisi üyesi katıldı. Kızıl Meydan’da işçi organizasyonları 10 binlerce kişinin katılımı ile etkinlik düzenlerken, diğer muhalefet partileri de farklı meydanlarda 1 Mayıs’ı kutladı.

Rusya Komünist Partisi tarafından Moskova’nın merkezinde düzenlenen yürüyüşe bazı Afrika, Güney Amerika ve Ortadoğu ülkelerinden gelen sol örgüt temsilcileri de katıldı. Ukrayna’dan tek taraflı olarak bağımsızlığını ilan eden “Donetsk Cumhuriyeti” bayraklarının da yer aldığı yürüyüşte Ukrayna liderleri sert bir şekilde eleştirildi. Gösteride konuşma yapan Rusya Komünist Partisi Başkanı Gennadi Zyuganov, “Moskova her zaman 1 Mayıs'a öncülük yaptı. Moskova kültür, bilim kenti.” dedi.

Gösteride ABD Başkanı Barack Obama maskesini takan ve elinde NATO yazılı füze bulunan eylemcinin, işçi kıyafetindeki göstericiler tarafından zincirle taşınması dikkat çekti. Gösteride “Amerika saçmalama!, “Obama utanacak yüz yok sende!”, “Turçinov faşist!”, “NATO haddini bil!” gibi ABD, NATO ve Ukrayna karşıtı pankartlar taşındı. Yürüyüşte Rus halk gösterileri de yapıldı. 

Cihan Haber Ajansı’na (Cihan) konuşan Rusya Komünist partisi üyesi Oleg Sergeyev, “76 yaşındayım. Her zaman 1 Mayıs İşçi Bayramı yürüyüşüne katıldım. Bugün partimiz dünya işçilerinin dayanışması adına yürüyüş düzenledi. Ben yılların Komünistim. Yakamdaki Lenin ve Stalin madalyaları parti çalışmalarımın mükafatı. Komünist Partisi, dünya halklarının dostluğu ve dayanışması için mücadele ediyor. Bu bağlamda Türk Komünist ve işçilerinin bayramını kutlar ve sıcak dolu dostluk mesajlarımı iletiyorum!” diye bayram sevincini paylaştı.

Zoya Borisova adlı bir genç kadın, “1 Mayıs yürüyüşü güzel bir gelenek. Herkes yürüyüşe katılarak omuz omuza sloganlar atıyor. Her yıl katılıyorum. Moskova’nın Lyublino bölge Komünist teşkilatını temsil ediyorum. Böylece kendi siyasi görüşümü de burada sergiliyorum.” dedi.

Raisa Konstantinova, “ 1917 Bolşevik Devrimi öncesinde örgüt bayraklarımızda, 'Tüm dünya işçileri birleşin' sloganı yazıyordu. Çünkü sömürücülere karşı birliktelik lazım. Bugün de hep beraber sömürücülere karşı birlikte mücadele edelim. Buradan Türk işçilere sesleniyorum. Türk yoldaşlar, mücadeleye devam! Tüm sömürücülere yönelik direnişe devam! Petrol, doğalgaz ve gıda ürünleri fiyatları giderek artıyor. Hepsi sömürücülerin cebine gidiyor.” diyerek duygularını paylaştı.

Moskova genelinde 1 Mayıs vesilesi ile düzenlenen 13 ayrı etkinliğe 100 binden fazla kişi katıldı. Gösteriler olaysız bir şekilde sona erdi. Rusya’da 1 Mayıs kutlamaları için gün resmi tatil ilan edildi.

Yorumlar