Moskova, Ukrayna’ya nota verdi; ABD, Rusya’yı suçladı

Ukrayna’da Cumhurbaşkanlığı seçimlerinden sonra krizin çözümünde ilerleme sağlanamadı. Doğu Ukrayna’da yerel milis güçlerin kontrolü devam ederken, Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko’nun Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile...

Google Haberlere Abone ol
Moskova, Ukrayna’ya nota verdi; ABD, Rusya’yı suçladı

Ukrayna’da Cumhurbaşkanlığı seçimlerinden sonra krizin çözümünde ilerleme sağlanamadı. Doğu Ukrayna’da yerel milis güçlerin kontrolü devam ederken, Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko’nun Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile paylaştığı çözüm planı henüz uygulamaya geçemedi.

Rusya ve Ukrayna arasında Rostov kentine karşılıklı olarak sınır ihlallerin yaşandığı iddia edildi. Moskova, iki zırhlı aracın sınırı geçtiği iddiası ile Ukrayna’ya nota verirken, Rus tanklarının da doğu Ukrayna’da görüldüğü kaydedildi.

Ukrayna askerlerinin Rostov bölgesi Kuibişevski kasabasında sınırı geçmesini protesto eden Rusya Dışişleri Bakanlığı, uluslar arası hukukun ihlal edildiği ve güneydoğu Ukrayna’da silahlı çatışmaların sona ermesine yardımcı olamayacağı uyarısı yapıldı. Moskova, bu tür provokasyonların iki ülke arasında ilişkilerin tamiri sürecine zarar vereceği gerekçesi ile durdurulmasını talep etti.

Kremlin Basın Sözcüsü Dmitri Peskov, Rus lider Putin’in sınır ihlalleri konusunda gereken girişimlerin başlatılmasını istediğini söyledi.

Önceki gün de Ukrayna, Rus tanklarının Ukrayna sınırını ihlal ettiğini iddia etmiş, ABD ise bunun kabul edilemez olduğu uyarısında bulundu. Amerikan Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Marie Harf, 3 adet T-64 takı, BM-21 ve Grad tip roketatarların Snijne kenti yakınlarında Ukrayna’ya girdiğini iddia etti. ABD, gerginliğin düşmemesi durumunda ABD’ye ek yaptırımların gelebileceği uyarısında bulundu.

CİHAN

Yorumlar