Moskova, ikinci dalga sonrası yaptırımlara karşılık verecek

Ukrayna politikaları nedeni ile ABD ve AB’nin ikinci yaptırım kararlarının ardından Rusya karşılık vermeye hazırlanıyor. Rusya parlamentosu üst kanadı Federasyon Konseyi Başkanı Valentina Matviyenko, hükümetin karşılık için hazırlık...

Google Haberlere Abone ol
Moskova, ikinci dalga sonrası yaptırımlara karşılık verecek

Ukrayna politikaları nedeni ile ABD ve AB’nin ikinci yaptırım kararlarının ardından Rusya karşılık vermeye hazırlanıyor. Rusya parlamentosu üst kanadı Federasyon Konseyi Başkanı Valentina Matviyenko, hükümetin karşılık için hazırlık yaptığını, dostça olmayan girişimlere cevap verilmesi gerektiğini söyledi.

Basına değerlendirmede bulunan Matviyenko, Rusya’nın bu tür yaptırımların vereceği zararın üstesinden gelebilecek güçte olduğunu, kendi ekonomisini geliştirerek ve dünyanın farklı coğrafyaları ile işbirliğini artırarak yoluna devam edeceğini belirtti.

Rusya gibi güçlü bir ülkenin dış politika kararlarının yaptırımlarla değiştirilmesinin imkansız olduğuna değinen Metviyenko, “Rusya küresel siyaset ve ekonomiye entegre olmuş durumda. Rusya ile yaptırım dili ile konuşmak uygun değil ve kabul edilemez.” uyarısında bulundu. Matviyenko hükümetin karşı yaptırım kararına destek olacaklarını söyledi.

Rusya’nın doğu ve güney Ukrayna’da yaşanan olaylarda dahli olduğu ile ilgili iddiaların yersiz ve gerçek dışı olduğunu savunan Matviyenko, “Bizim duruşumuz açık. Sivil savaşın çıkması ve kan akmasına engel olmak istiyoruz. Bir de burada sivillere karşı ordunun güç kullanmasına kesinlikle karşıyız.” tespitinde bulundu.

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Ryabkov da karşı yaptırımlar için çalışmaların başladığını, bir kısım yaptırımların süre ile sınırlı olduğunu, bunlarla ilgili taslak hazırlandığını belirtti. Rus diplomat burada aceleye getirilecek bir konu olmadığını, gerekli karşılığın uygun şekilde verileceğini ifade etti.

ABD, Rusya’dan 7 isim ve 17 şirketi daha kara listeye eklerken, Brüksel 10 isimle birlikte listeyi 48 kişiye çıkardı. CİHAN

Yorumlar