Moskova, Abhazya’daki gelişmelerden endişeli, Putin danışmanını gönderdi

Gürcistan’dan tek taraflı olarak bağımsızlığını ilan eden Abhazya Cumhuriyeti’nde iki gündür devam eden gösterilerden Moskova endişe duyduğunu açıkladı. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in danışmanı Vladislav Surkov gelişmeleri...

Google Haberlere Abone ol
Moskova, Abhazya’daki gelişmelerden endişeli, Putin danışmanını gönderdi

Gürcistan’dan tek taraflı olarak bağımsızlığını ilan eden Abhazya Cumhuriyeti’nde iki gündür devam eden gösterilerden Moskova endişe duyduğunu açıkladı. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in danışmanı Vladislav Surkov gelişmeleri değerlendirmek üzere başkent Sohum’a gitti.

Cumhurbaşkanlığı ve hükümet binalarını kuşatan göstericiler yolsuzluk ve otoriterleşme nedeni ile yönetimin istifasını istiyor. Abhazya Cumrbaşkanı Aleksandr Ankvab’ın hükümeti görevden almayı kabul ettiği, ancak kendi istifası konusunda olumlu cevap vermediği belirtiliyor.

Rusya Dışişler Bakan Yardımcısı Grigori Karasin, Abhazya Dışişleri Bakanı Vıçıslav Çirikba ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Rusya Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Rusya’nın gelişmeleri yakında takip ettiği, komşu ülke Abhazya’da siyasi sürecin yasal yollarla çözüme kavuşturulması gerektiği vurgulandı. Karasin’in telefon görüşmesine değinilen açıklamada, Moskova’nın yerel siyasi durumun bir an önce istikrara kavuşmasının iki ülke ilişkilerinin gelişimi açısından önemine değinildi.

Göstericileri temsilen muhalif lideri Raul Hacimba, Abhazya Cumhurbaşkanı Ankvab’la bir araya geldi. Abhazya Cumhurbaşkanlığı binasına giren göstericiler camları kırdı. Göstericiler Ankvab dahil tüm yönetimin istifasını isterken, yönetimde reform talep ediyor.

Interfax’ın edindiği bilgiye göre Putin’in danışmanı Surkov bölgeye gitti. Surkov’un pozisyonunun bağımsız bir ülkenin içişlerine karışmak olmadığını, siyasi çalkantının iki ülke ilişkilerine zarar vermemesinin önemine değinildi. Çoğunluğunu Rusya’nın finanse ettiği kalkınma projelerinin de yıl sonuna kadar tamamlanmasının önemine dikkat çekiliyor.

Surkov, Abhaz lider Ankvab’la bir görüşme gerçekleştirdi. Görüşmenin Ankvab’ın memleketi Gudauta’da yapıldığı gelen bilgiler arasında. CİHAN

Yorumlar