Moldova'ya bağlı Gagauz Özerk Bölgesi 19 yaşında

Moldova’ya bağlı Gagauz (Gökoğuz) Özerk Bölgesi, özerklik ilanınn 19. yılını kutluyor.

Google Haberlere Abone ol
Moldova'ya bağlı Gagauz Özerk Bölgesi 19 yaşında

Moldova’ya bağlı Gagauz (Gökoğuz) Özerk Bölgesi, özerklik ilanınn 19. yılını kutluyor. Gagauzya'nın büyümesini çocuğun gelişimine benzeten Başkan Mihail Formuzal, emeği geçenleri tebrik etti.

Komrat'ta düzenlenen özerklik kutlamalarına yerli halk ve çok sayıda yabancı misyon temsilcisi katıldı. Başkan Mihail Formuzal açılış konuşmasında emeği geçenlere teşekkürlerini arz ederken ilk Gagauzya Başkanı olan Stefan Topal’a ve aktivist Leonid Dobrov’a 'Özerlik Nişanı' takdim etti.

Bölgenin ilk başkan Topal ise "Bu nişanı zor günlerde destek olan Gagauz halkı adına kabul ediyorum. Kuruluşta emeği geçen o dönem Türkiye Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’i ve Türk Diplomat Ender Arat’ın emeklerini unutmamanızı temenni ediyorum.’’ dedi.

Moldova’ya bağlı Gagauz (Gökoğuz) Özerk bölgesi 23 Aralık 1994 tarihinde, Moldova’nın güneyinde üç şehir ve 30'dan fazla köyün birleşmesi ile kuruldu. Sovyetler Birliği'nin dağılmasından sonra Balkanlarda azınlıklar ihtilafı kapsamında, barış yoluyla çözülen ilk Özerk Bölge konumuna sahip oldu. Gagavuz (Gökoğuz) Yeri’nin 35 kişinden oluşan Halk Meclisi bulunuyor. Meclis, kendi içişlerine ait konularda karar alma yetkisine sahiptir. Moldova hükumetinde ise başkan tarafından temsil edilmekte olan Özerklik, dışişlerinde Moldova Hükumetine bağlı..

Törende konuşan Türkiye Büyükelçiliği Müsteşarı Orhan Işık, "19 yıl önce Gagauz halkı ayaklarından köstekleri kesmiştir. Ayağa kalkmak için ise tutunması gerekir. Türkiye Kardeş Gagauz halkına tutunmak için her zaman yardımcı olacaktır.’’ dedi. Müsteşar Işık, Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ’ın kutlama mesajını okudu.

Özerklik kutlamaları şarkılar ve halk dansları ile devam etti. CİHAN

Yorumlar