Mizah dergisine ‘Kral’ sansürü 60 bin dergi toplattı, çizerler istifa etti

İspanya’nın önde gelen siyasi mizah dergisi El Jueves’in bu hafta Kral Juan Carlos’un tahttan çekilmesini konu alan birinci sayfasına sansür uygulandığı iddia edildi.El Diario gazetesinin haberine göre, yaklaşık 100 bin tirajı olan derginin...

Google Haberlere Abone ol
Mizah dergisine ‘Kral’ sansürü 60 bin dergi toplattı, çizerler istifa etti

İspanya’nın önde gelen siyasi mizah dergisi El Jueves’in bu hafta Kral Juan Carlos’un tahttan çekilmesini konu alan birinci sayfasına sansür uygulandığı iddia edildi.

El Diario gazetesinin haberine göre, yaklaşık 100 bin tirajı olan derginin bayilere ulaşan 60 bin adeti toplatılırken sansür yüzünden 8 çizer istifa etti.

Çarşamba günü dağıtılan El Jueves dergisinin bu haftaki sayısı söz konusu gecikme nedeniyle Perşembe günü bayilere ulaştı.

Sansür uygulandığı iddia edilen birinci sayfada İspanya Kralı, oğlu Felipe’ye pis ve kokuşmuş bir tacı giydirirken resmediliyor. Sonraki sayısında ise Avrupa Parlamentosu seçimlerinde sürpriz yapan 'Podemos' partisinin lideri Pablo İglesias'ı konu alıyor.

Eleştiriler karşısında kendisini savunan El Jueves dergisi, "Biz kimseye bağımlı değiliz. Kral'ın tahttan çekilmesine iç sayfalarda değiniliyor." açıklamasını yaptı.

Derginin çizerlerinden Manel Fontdevila, Albert Monteys, Guillermo Torres, Manuel Bartual, Isaac Rosa, Jose Rubio Malagon, Paco Alcazar ve Bernardo Vergara istifa ettiğini açıklarken, El Mundo gazetesi daha fazla istifanın yaşanabileceğini yazdı.

El Jueves dergisi, 2007 yılında da Prens Felipe ve eşi Letizia’yı yatakta gösteren bir karikatür yüzünden mahkeme kararıyla toplatılmıştı.

CİHAN

Yorumlar