Mısır'daki Türk Okullarından Akşam'a Tekzip

Mısır’daki Türk okulları, Akşam gazetesindeki “Darbeci Sisi’ye Paralel Destek” haberi ile A Haber televizyonunda yayınlanan benzer iddiaları yalanladı.

Google Haberlere Abone ol
Mısır'daki Türk Okullarından Akşam'a Tekzip

Mısır’daki Uluslararası Selahaddin Türk Okulları Yönetim Kurulu’nun Akşam gazetesi ve A Haber televizyonuna gönderdiği iki ayrı tekzip metninde, iddiaların “hiçbir delile dayanmayan hayal mahsulü yalan haberler olduğu” vurgulandı. 

Mısır - Türk Okulları Genel Müdürü Orhan Keskin imzasıyla dün Akşam gazetesine gönderilen tekzip metninde Mısır’daki Türk okullarının Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’nin devrilmesine yardım ettiği iddialarının kesinlikle asılsız olduğu kaydedildi. Ayrıca A Haber televizyonunda yayınlanan “Yaz-Boz” programında darbeye destek verdiği iddia edilen Türk okullarına General Abdülfettah Sisi’nin teşekkür ziyaretinde bulunduğu haberinin de tamamen gerçek dışı olduğu ifade edildi.

Akşam gazetesinin 22 Nisan’da manşetten “Darbeci Sisi’ye Paralel Destek” başlığı ile verdiği haberde, Türk okullarının 3 Temmuz 2013 devriminden önce Mursi’nin devrilmesine destek verdiği iddia edilmiş ve General Sisi’nin de daha sonra Türk okullarına teşekkür ziyaretinde bulunduğu ifade edilmişti. Haberde ayrıca Türk okullarının yabancı öğretmenler aracılığıyla General Sisi ile bağlantı kurduğu ve yönetimden büyük destek gördüğü bilgileri yer almıştı.

24 Mart tarihinde ise A Haber televizyonundaki “Yaz-Boz” programında Türk okullarının Mısır’daki darbeye destek verdiği ve buradaki yabancı öğretmenlerin ABD ajanı olduğu iftirası dile getirilmişti. A Haber'e gönderilen tekzipte, daha önce kendilerine yapılan düzeltme ve uyarının dikkate alınmadığı da vurgulandı. 

“TEK TARAFLI, HAYAL MAHSULÜ, YALAN DOLU HABERLER” 

Akşam gazetesi ve A Haber televizyonuna gönderilen ve Türk okullarının “siyaset üstü” özelliğine de dikkat çeken tekzip metinleri sırasıyla şöyle: 

“Akşam Gazetesi Yazı İşleri Müdürlüğüne…
22.04.2014 tarihinde “Darbeci Sisi’ye Paralel Destek” başlıklı manşet haberinizde gerçekle hiçbir ilgisi olmayan ve herhangi bir belgeye dayanmayan beyanlar yer almaktadır. Haberde yer alan açıklamalarda paralel yapının bazı okulları ifadesi kullanılarak bu okullarda görev yapan Batılı öğretim elemanlarının Mursi’yi devirme planının içinde yer aldığı iddiaları ifade edilmiştir. Bu açıklamaların hakikatle uzaktan yakından hiçbir ilgisi yoktur. Ayrıca gazetenizin manşete taşıdığı bu asılsız iddialar hiçbir belgeye dayanmamaktadır. 

Mısır’daki Türk Okulunda görev yapan öğretmen ve idarecilerin en önemli vasfı siyasetten uzak bir duruş ortaya koymalarıdır. Türk okullarında her görüşten veli yer almaktadır. Farklı görüşlere sahip velilerimizin çocukları ülkedeki gerginliğe rağmen barış içerisinde eğitim-öğretim çalışmalarından istifade etmektedirler. Okulumuz öğretmen ve yöneticilerinin ne Mübarek döneminde ne de Mursi döneminde hiçbir siyasi çalışmaları olmamıştır. Prensip olarak siyasete ve yönetime odaklanmamışlardır. 3 Temmuz sonrası ve günümüzde de mevcut yönetim ve General Sisi ile gizli veya açıktan hiçbir görüşmeleri olmamıştır. Yine yönetimden de gizli veya açık hiçbir teşekkür söz konusu değildir. Yazınızda yer alan bilgiler herhangi bir belge ve bulguya dayanmayan hayal mahsulü, yalan bilgilerdir. Haberde yer alan bilgilerin doğruluğu veya yanlışlığı konusunda bizimle temasa geçilmemiş ve bizden hiçbir bilgi istenmemiştir.

Mısır’daki Türk Okulları bağımsız ve tarafsız bir politika izlemektedir. Mevcut yönetimin herhangi bir özel desteği ve teşviki söz konusu değildir. Siyasete uzak bakış açımızdan dolayı Mısır’daki hiçbir kesimi destekleme ya da onlara yakınlaşma vuku bulmamıştır. Mısır’daki cumhurbaşkanlığı seçimleri hususunda da taraf olma ya da bir kesimi destekleme gündemimizde değildir.

Mısır Eğitim Bakanlığı ve yetkilileriyle ilişkilerimiz ilgili mevzuat ve yönetmelikler çerçevesinde devam etektedir. Buna benzer iddialar A Haber TV’de 24.03.2014 tarihli Ergün Diler ve Bekir Hazar’ın ortaklaşa gerçekleştirdiği “YAZ-BOZ” programında yer almış ve aşağıda yer alan bir yazıyla bu yanlış ve mesnetsiz ifadelerin düzeltilmesi kendilerinden talep edilmiştir.” 

“AMERİKAN AJANI İDDİASI ÇOK GÜLÜNÇ VE ASILSIZ”

“A Haber TV Genel Yayın Müdürlüğüne…
24 Mart 2014 tarihli “YAZ-BOZ” programında Mısır’da bulunan Türk okullarıyla ilgili Ergun Diler bir Amerikalıdan duyduğu bilgileri dile getirdiğini ifade etmiştir. Ancak bu bilgilerin tamamı yanlış ve eksik bilgilerdir. Bu programda Mısır’daki bütün yabancı okulların kapatıldığı ve sadece Türk Okullarının açık kaldığı ifade edilmiştir. Ancak bu dönemde hiçbir yabancı okul kapatılmamıştır. Yine aynı programda General Sisi’den ve yakınlarından bir teşekkür plaketi alındığı iddiaları yer almıştır. Bu beyan da asılsızdır. Çünkü biz General Sisi veya yakınlarından Teşekkür Plaketi almadığımız gibi onlarla gizli veya açıktan görüşmemiz de söz konusu olmamıştır. 

Ayrıca Mursi’nin devrilmesine okuldaki Amerikan ajanı öğretmenlerin destek verdiği iddiası da çok gülünç ve gerçekle alakası olmayan iddialardır. Okulumuzda bir Amerikalı bayan öğretmen çalışmaktadır. O da Müslüman olmuş mütedeyyin birisidir. Okulumuzda her görüşten velimiz vardır. Mısır’ın en gergin dönemlerinde dahi okulu siyasetten uzak tutma politikamızdan dolayı insanlar bir araya gelebilmiştir. Bizim Mısır’da her kesim tarafından takdir görmemizin sebebi okulu siyaset ve günlük çekişmelerden uzak tutmamızdır. İddia edildiği gibi böyle bir siyasi müdahalenin bizimle hiçbir ilgisi yoktur.

“DÜZELTME VE UYARILARA CEVAP VERMEDİLER”

Bu konudaki yanlış ve yalan bilgilerin düzeltilmesine dair uyarılarımızı bir mektupla Sayın Ergün Diler ve Bekir Hazar’a iletmiş bulunmaktayız. Fakat maalesef bizlere herhangi bir dönüş olmamıştır. Bu yalan ve yanlış bilgilerin tekzibine dair açıklamalarımızın ilgili programda yer almasını rica ederiz.
Mısır - Türk Okulları Genel Müdürü, Orhan Keskin”

Yorumlar