Mısır'da Garibanlar Devrimi hareketi

Mısır'ın çeşitli bölgelerinde "Garibanlar Devrimi" adı altında gösteriler düzenleniyor.

Google Haberlere Abone ol
Mısır'da Garibanlar Devrimi hareketi
Sonhaberler / Haber Merkezi

Sosyal medya üzerinden örgütlenen "Garibanlar Hareketi" tarafından organize edilen eylemler çerçevesinde Mısırlılar, Giza şehrinin Nahiye ve Harem bölgesi, Şarkiyye'nin Hahye ilçesine bağlı Adve köyü ve Kefr eş-Şeyh'in Baltım ilçesi gibi yerleşim birimlerinde sokak aralarında toplanmaya başladı.

Müslüman Kardeşler Teşkilatı (İhvan) üyelerinin çoğunlukta olduğu eylemlerde göstericiler, darbeyle görevinden uzaklaştırılan Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin posterleri ve dünya genelinde darbe karşıtlarının sembolü haline gelen "Rabia" amblemli dövizler taşıyor.
Giza'nın bazı bölgelerinde kar maskeli gençlerin katıldığı eylemlere polisin göz yaşartıcı gaz kullanarak müdahale ettiği belirtiliyor.

Başkent Kahire'nin Tahrir, Ramses ve Abbasiye, Giza şehrinin Mustafa Mahmud gibi önemli meydanlarında göstericilerin toplanmasına izin verilmezken, ülkenin ikinci büyük şehri İskenderiye'de ise herhangi bir eylem düzenlenmedi.

Güvenlik güçleri ülkede faaliyet gösteren medya kuruluşlarının eylemleri canlı aktarmalarına izin vermediği gibi görüntü alınması ve fotoğraf çekilmesi de engellendi.

Tahrir Meydanı'ndaki Es-Sedat Metro İstasyonu da güvenlik önlemleri kapsamında bu sabah kapatılmıştı.

Mısır'da sosyal medya üzerinden örgütlenen "Garibanlar Hareketi" sözcüsü Yasir el-Umde, ağustos ayında yaptığı açıklamada, "Garibanlar Devrimi" sloganıyla 11 Kasım Cuma günü ülke genelinde eylemler yapılacağını duyurmuştu.

Eylem çağrılarına muhalefetin farklı gruplarının destek vermesi ve halkın bazı kesimlerinde kabul görmesinin ardından, Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi ekim ayındaki bir konuşmasında "11 Kasım eylemlerinin başarısız olacağını" söylemişti.

Yorumlar