Milyonlarca mûrit, şeyhlerinin sürgünden dönüşünü kutlamak için toplandı

Yaklaşık dört milyon Senegalli, Touba tarikatının kurucusu Şeyh Ahmadou Bamba Mbacké’nin sürgünden dönüşünün 119.

Google Haberlere Abone ol
Milyonlarca mûrit, şeyhlerinin sürgünden dönüşünü kutlamak için toplandı

Yaklaşık dört milyon Senegalli, Touba tarikatının kurucusu Şeyh Ahmadou Bamba Mbacké’nin sürgünden dönüşünün 119. yıldönümünü kutlamak amacıyla Touba şehrinde bir araya geldi.

Magal Günü olarak adlandırılan etkinliklere katılmak için Senegal halkı günler öncesinden, Dakar'dan sonra ülkenin ikinci en büyük şehri Touba’ya doğru yola çıktı. Araç bulmakta zorlananlar, Touba’ya ulaşmak için toplu taşıma aracı Clash adı verilen at arabalarını kullandı.

Ülkede resmi tatil ilan edilen Magal Günü'nde mağaza ve dükkânlar kapandı. Hayat birkaç günlüğüne durdu. İnsanların aynı anda aynı yöne hareket etmesi sebebiyle izdihamlar meydana geldi. Dakar’a 200 kilometre uzaklıkta bulunan şehirde gerçekleştirilen Magal gününe katılmak Senegal halkı için neredeyse mecburi.

Magal günü için gelenlerden Abdou Khadre, "Buraya şeyhimizi dualarına mazhar olmak için geldik. Bu atmosferi yaşamak için her sene ailemle birlikte geliyorum." dedi.

Adama Sow ise "Bu programa katılabilmek için çok uzun bir yolculuk geçirdim. Elhamdülillah mutluyum. Herkesi burasını görmeye davet ediyorum." ifadesini kullandı.

Afrika’nın en büyük camisinden birisi olan Büyük Cami de gelenlere yetersiz kalınca içeriye giremeyenler Kur'an-ı Kerim'i sokaklarda hoparlörden dinledi.

Senegalliler, sabah namazına kadar camilerde ve sokaklarda süren programlarla günü kutladı. Maddi durumu iyi olan aileler, yaklaşık üç milyon ziyaretçiye yemek pişirip ikram etti; kalacak yeri olmayanlara kapılarını açtı.

Ahmadou Bamba Mbacké (1853-1927), adını cennetteki Touba ağacından alan ve saadet ve mutluluk anlamına gelen şehri 1887'de kurdu. Mbacké'nin mezarının hemen yanına inşa edilen caminin büyütülmesi ile şehir günümüzde 5 yüz 20 bin kişilik nüfusa ulaştı. CİHAN

Yorumlar