Milletvekillerin maaşlarına zam yapılacak

Almanya'da federal milletvekillerinin maaşlarının yükseltilmesini öngören yasa Büyük Koalisyon hükümetinin oy çoğunluğuyla meclisten geçti.

Google Haberlere Abone ol
Milletvekillerin maaşlarına zam yapılacak

Almanya'da federal milletvekillerinin maaşlarının yükseltilmesini öngören yasa Büyük Koalisyon hükümetinin oy çoğunluğuyla meclisten geçti. Federal Meclis’in dünkü oturumunda ayrıca rüşvet alan milletvekillerine 5 yıla kadar hapis ve para cezası öngören yasa kabul edildi. Hükümetteki Hristiyan Birlik (CDU/CSU) partileri ve Sosyal Demokrat Parti (SPD) Federal Meclis Grupları, söz konusu yasaları geçen hafta tanıtmıştı. Buna göre milletvekillerinin maaşları Federal Hakim’in aldığı 9 bin 82 Euro’luk maaş seviyesine yükseltilmiş oldu.

Böylece maaşlar bu yılın sonuna kadar iki kademeyle yüzde 10 oranında artırılmış olacak. Bu düzenleme çerçevesinde ayrıca milletvekillerinin emekliliğe ayrılma hakkı 57 yaşından 63’e çıkartıldı. Meclisteki oylamada 464 vekil ‘evet’ derken, 115 ‘hayır’ çıktı. 10 milletvekili ise çekimser kaldı. Hükümetteki partilerin maaşları yükseltme girişimi muhalefet tarafından eleştirildi. Sol Partili Gregor Gysi, başkanı olduğu meclis grubunun maaş artırımından aldıkları paralardan 10 bin Euro bağış yapacaklarını duyurdu. 3 bin Euro bağış yapacağını belirten Gysi, diğer partililerine de seçim bölgelerinde bağışta bulunmayı tavsiye etti.

Diğer yasa çerçevesinde ise yolsuzluk yapan milletvekillerine hapis yolu açıldı. Bu bağlamda Almanya’nın hala imzalamadığı Birleşik Milletler Yolsuzlukla Mücadele Anlaşması’nın imzalanması için altyapı oluşturulmuş oldu. Bu yasaya 593 ‘evet’, 3 ‘hayır’ ve 7 'çekimser' oy çıktı.
CİHAN

Yorumlar