Merkel'in Türkiye ziyaretinin konusu belli oldu

Pazartesi günü Ankara'ya gelmesi beklenen Merkel, mültecilerin Türkiye'de duraklaması, Avrupa Birliği'nin de Türkiye'den doğrudan mülteci alması gerektiğini savunarak ziyaretinin ana konusunu da belli etti. Almanya İçişleri da, Avrupa Birliği ülkelerindeki mültecilerin tekrar Türkiye'ye gönderilmesi gerektiğini savundu

Google Haberlere Abone ol
Merkel'in Türkiye ziyaretinin konusu belli oldu

Almanya Başbakanı Merkel'in Türkiye'ye beş ayda ikinci ziyaretinin nedeni belli oldu. Merkel'in daha önce olduğu gibi pazartesi de günü yapacağı ziyarette de mülteci konusunu görüşmek üzere Ankara'ya geleceği öğrenildi. Ziyaret öncesi Almanya'dan iki ayrı açıklama geldi. Açıklamalardan birini Merkel yaptı. Merkel, mültecilerin Türkiye'de duraklaması, Avrupa Birliği'nin de Türkiye'den doğrudan mülteci alması gerektiğini savunarak ziyaretinin ana konusunu da belli etmiş odu. Merkel'in dışında bir açıklama da Almanya İçişleri Bakanı'ndan geldi. Alman bakan, Avrupa Birliği ülkelerindeki mültecilerin tekrar Türkiye'ye gönderilmesi gerektiğini savundu. Merkel'in Ankara ziyareti sırasında bu iki konu üzerinde durması bekleniyor.

MERKEL'İN AÇIKLAMASI

Almanya Başbakanı Angela Merkel, mülteci akınını yavaşlatması için Türkiye'den talepte bulunan Avrupa Birliği'nin, mülteci yükünü de paylaşması gerektiğini söyledi.

Pazartesi günü yapacağı Ankara ziyareti öncesinde internet sitesinden yayınlanan videoda bazı soruları cevaplayan Angela Merkel, Avrupa ülkelerinin Türkiye'deki mültecilerin bir kısmını doğrudan kabul etmek durumunda olduğunu söyledi. Merkel, "Hazırlıklı olmalıyız. Eğer yasadışı göçü ve insan kaçakçılığını durdurmak istiyorsak, mültecilerden payımıza düşenleri kabul etmeliyiz. Avrupa, bu işin dışında kalamaz." ifadelerini kullandı.

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Türkiye ile imzalanan Ortak Eylem Planı'nın, Schengen bölgesini korumak için hayati önemi haiz olduğunu da sözlerine ekledi. Merkel, "Sınırlarımızı koruyamazsak; refahımızın temellerini oluşturan serbest seyahat ve ortak pazar tehlikeye girer." şeklinde konuştu.

ALMAN BAKANDAN TARTIŞMALI ÖNERİ

Öte yandan Almanya İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere, AB ülkelerine yerleşmek üzere Türkiye üzerinden Yunanistan’a geçen mültecilerin Türkiye’ye geri gönderilmesini istedi.

Fransa İçişleri Bakanı Bernard Cazeneuve ile birlikte Atina’ya giden Almanya İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere, mültecilerin Yunanistan’da kayıt altına alınıp dağıtılmalarının organize edilmesi ve sınır kontrolleriyle mülteci akınının yavaşlatılması gerektiğini söyledi.

Mülteci kriziyle mücadele için bunların yapılmasının şart olduğunu belirten de Maiziere Almanya’nın Yunanistan’a 100 polis ve iki hızlı tekne gönderileceğini duyurdu. Almanya İçişleri Bakanı, acilen birlikte hareket edilmediği takdirde Avrupa’nın on yıllardır bin bir güçlükle bina etmeye çalıştığı yapının bir yıl zarfında yıkılıp gidebileceğini belirtti.

 

Yorumlar