Merkel’in partisine anket şoku

Almanya’da yerel seçimlerde birer birer eyalet başkentlerini kaybeden Hıristiyan Demokrat Parti'ye (CDU) Dresden’den de şok bir haber geldi.Saksonya eyalet parlamentosu seçimlerine 7 hafta kala Dresden’de seçmenlerle yapılan son anket halen CDU’nun...

Google Haberlere Abone ol
Merkel’in partisine anket şoku

Almanya’da yerel seçimlerde birer birer eyalet başkentlerini kaybeden Hıristiyan Demokrat Parti'ye (CDU) Dresden’den de şok bir haber geldi.

Saksonya eyalet parlamentosu seçimlerine 7 hafta kala Dresden’de seçmenlerle yapılan son anket halen CDU’nun elinde bulunan eyalet başkentinin kaybedilmek üzere olduğunu gösterdi.

Infratest dimap tarafından yapılan ankete göre Başbakan Merkel’in partisi CDU, mutlak çoğunluk olan yüzde 51’e ulaşamazken oy oranı yüzde 42’lerde seyrediyor.

CDU’yu doğu eyaletlerinde güçlü olan Sol Parti yüzde 21 oy oranıyla ikinci olarak takip ederken, Merkel’in koalisyon ortağı Sosyal Demokratlar (SPD) ise seçmenin sadece yüzde 13’ünü ikna etmişe benziyor.

Muhalefetteki Yeşiller Partisi ve Avrupa Birliği ve Euro karşıtı Almanya İçin Alternatif Partisi (AfD) ise yüzde 7 oy alarak eyalet parlamentosuna girecek gibi görünüyor.

Ankete katılan seçmenler CDU’nun mutlak çoğunluğu kaybetmesi ve koalisyon ile eyaleti yönetmesi durumunda CDU ile SPD’nin ortaklaşa hükümet kurmasını istiyor. Bunu savunanların oranı yüzde 53.

Bu koalisyon denklemine karşı seçmenlerin yüzde 39’u ise Sol Parti ile SPD’nin Dresden’de hükümete ortak olmasını öneriyor.

Başbakan Merkel’in Partisi CDU, batıdaki eyalet başkentlerini yerel seçimlerde birer kaybetti. Dresden ise Hıristiyan Demokratarın tek başına yönettiği son eyalet başkenti niteliğini taşıyor.

CDU son olarak Kuzey Ren Vestfalya eyaletinin başkenti Düsseldorf’u geçen ay yapılan 2. tur seçimlerde SPD’ye kaptırmıştı. CİHAN

Yorumlar