Merkel'in partisinden açılım politikası

Hıristiyan Demokrat Birlik'in (CDU) Almanya'da büyük şehirleri kaybetmesi parti içinde tartışmalara neden oldu. On altı eyalet başkentinden sadece Dresden'i yöneten CDU'da, Genel Sekreter Peter Tauber, modernleşme konsepti hazırladı. CDU, gençlere...

Google Haberlere Abone ol
Merkel'in partisinden açılım politikası

Hıristiyan Demokrat Birlik'in (CDU) Almanya'da büyük şehirleri kaybetmesi parti içinde tartışmalara neden oldu. On altı eyalet başkentinden sadece Dresden'i yöneten CDU'da, Genel Sekreter Peter Tauber, modernleşme konsepti hazırladı. CDU, gençlere hitap eden, farklı etnik gruplara açılan ve kadınlara daha fazla sorumluluk veren bir parti olmayı değerlendiriyor.

Hıristiyan Demokratlar son federal seçimden birinci parti olarak çıksalar da eyaletlerde üstünlüğü ve büyükşehirlerin yönetimini Sosyal Demokrat Parti'ye (SPD) kaptırmış olduklarından dolayı tartışmalarını sürdürüyor. Son olarak Düsseldorf'un SPD'nin yönetimine geçmesi, Hıristiyan Demokrat Birlik (CDU) içinde partinin yeniden yapılandırılmasını gündeme getirdi. CDU ayrıca son dört yılda 57 bin üye kaybı yaşamış ve üyelerin yaş ortalamasının da 60 olduğu belirtilmişti.

Büyükşehirlerde göçmen oranın artmasıyla göçmenlere daha çok açılmayı da hedefleyen CDU'da Genel Sekreter Peter Tauber modernleşme konsepti hazırladı. “CDU, daha fazla gencin, çeşitliliğin ve kadınların etkin olduğu hale gelmeli.' diyen Tauber, hazırladığı yol haritasını CDU Yürütme Kurulu'na sundu. Modernleşme adımı atacak CDU'da üyelerin haklarının artırılması, ailelere yönelik ‘aile üyelikleri' imkânının getirilmesi ve CDU Akademisi'nin kurulması hedefleniyor.

Diğer bir adım olarak başbakan adayının belirlenmesi sürecinde üyelerin etkin rol oynayabileceğini söyleyen CDU Genel Sekreteri, “Başbakan adayının üyelerin belirlemesini de tartışabiliriz. Bu yöntem CDU'da Baden- Wurttemberg Teşkilatı'nda uygulanıyor ve oldukça ilgi görüyor.“ ifadelerini kullandı.

CDU'da başbakan adayını Parti Merkez Yürütme Kurulu karar veriyor ve parti üyelerinin bir etkisi olmuyor. Genel olarak adayın doğrudan üyelerin belirlemesine karşı çıkan Hıristiyan demokrat politikacılar, birden fazla aday çıkması halinde tabana sorulmasına sıcak bakıyor. Aile, çalışma ve ekonomi bakanlıklarının SPD'nin yönetiminde olmasının CDU'nun bu alanlarda etkinliğinin görülmediğini düşünen CDU yönetimi, genel başkan yardımcıları Armin Laschet, Thomas Strobl ve Julia Klöckner yönetimde üç komisyon kurarak aile, ekonomi ve çalışma konularında yeni konsept geliştirecek.

BÜYÜKŞEHİR POLİTİKASI YENİDEN OLUŞTURULACAK

Stuttgart, Frankfurt, Düsseldorf gibi CDU'nun güçlü olduğu şehirlerde yönetimi SPD'ye kaptıran CDU'da büyük şehir politikası da yeniden ele alınacak. Kai Wegner'i büyük şehirlerden sorumlu olarak atayan CDU'nun yerel yönetimlerde zayıf yönleri tespit edilecek. CDU, yerleşim yerleri, şehirlerde hareketlilik, ekoloji gibi konuları da yakından takip edecek. Büyükşehirlerde göçmen oranının artmasıyla ilgi alanını göçmenlere çeviren CDU'da, büyükşehirlerde göçmenlere yönelik hizmetlerin artırılması hedefleniyor. CİHAN

Yorumlar