Merkel’den Rusya’ya Ukrayna krizinde üç kademeli uyarı

Almanya Federal Başbakanı Angela Merkel, Avrupa’nın Soğuk Savaş sonrası yaşadığı Ukrayna krizinde Rusya’ya "İletişim, yardım ve yaptırım" olmak üzere üç kademeli uyarıda bulundu.

Google Haberlere Abone ol
Merkel’den Rusya’ya Ukrayna krizinde üç kademeli uyarı

Almanya Federal Başbakanı Angela Merkel, Avrupa’nın Soğuk Savaş sonrası yaşadığı Ukrayna krizinde Rusya’ya "İletişim, yardım ve yaptırım" olmak üzere üç kademeli uyarıda bulundu. Kırım’da Rusya’nın uluslararası hukuku ihlal ettiğini söyleyen Merkel, bu ülkenin uluslararası alanda yalnızlaşabileceği öngörüsünde bulundu. Merkel, AB ülkeleriyle birlikte siyasi ve ekonomi adımların atılacağını kaydetti.

Başbakan Angela Merkel, Rusya ile yaşanan Ukrayna krizi hakkında Federal Meclis’te bilgi verdi. Günümüzde uluslararası krizlerin 19. ve 20. yüzyıl metotlarıyla çözülemeyeceğini söyleyen Merkel, Rusya’nın uluslararası hukuku çiğnediğini ifade etti. "Güçlülerin hukuku, hukukun üstünlüğünün yerine geçmemeli" uyarısında bulunan Başbakan Merkel, Ukrayna’nın toprak bütünlüğüne vurgu yaparak yaşanan krizin Avrupa’nın sınavı olduğunu ifade etti.

İLETİŞİM, YARDIM, YAPTIRIM

Rusya ile yaşanan krizin çözümünde askeri yöntemin kesinlikle gündemde olmadığını vurgulayan Merkel, “Almanya diğer Avrupa Birliği (AB) ülkeleriyle yakın istişare halinde siyasi ve ekonomik adımlar atacaktır." dedi. Bu adımları "İletişim, yardım ve yaptırım" olarak sınıflandıran Merkel, uluslararası gözlemci bir komisyon ve iletişim grubu kurulmasını istedi. Ukrayna için ekonomik yardım kararı aldıklarını ve Dünya Bankası ile AB’nin reform teklifleri için çalıştıklarını, gelecek hafta Ukrayna ile AB arasında Uyum Anlaşması’nın imzalanacağını bildiren Merkel, gümrük indirimi ve vize kolaylığının gündemde olduğunu açıkladı.

Rusya’nın işbirliğine yanaşmaması durumunda üçüncü adım olarak yaptırımların gündeme geleceğini söyleyen Almanya Başbakanı, ilk adım olarak seyahat kısıtlaması getirileceğini, banka hesaplarına da el konulabileceğini bildirdi. Rusya ile AB arasında yapılması planlanan Rusya- AB zirvesi ise iptal edilecek.

SOL PARTİ: RUSYA OLMADAN GÜVENLİK OLMAZ

Batı’nın ve NATO’nun Ukrayna politikasında yanlış yaptığını ileri süren Sol Parti Meclis Grup Başkanı Groger Gysi, Ukrayna’nın Rusya ile AB arasında tercihte bulunmaya zorlandığını söyledi. Ukrayna’nın NATO üyeliğini Rusya'nın tehdit olarak algıladığını ifade eden Gysi, Avrupa’nın güvenliğinin Rusya ile mümkün olduğunu ileri sürdü. Kırım krizinde Rusya ile birlikte çözüm bulunmasını isteyen Gysi, Ukrayna için federal bir yönetim biçiminin barış getirebileceğini açıkladı. CİHAN

Yorumlar