Merkel'den AB Komisyonu başkanlığı konusunda U dönüşü

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Avrupa Halk Partisi’nin (EPP) Avrupa Birliği Komisyonu başkan adayı Jean-Claude Juncker’e verdiği desteği geri çekmesiyle oluşan siyasi kriz Merkel’e “U” dönüşü yaptırttı. Başbakan Merkel, AB Komisyonu...

Google Haberlere Abone ol
Merkel'den AB Komisyonu başkanlığı konusunda U dönüşü

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Avrupa Halk Partisi’nin (EPP) Avrupa Birliği Komisyonu başkan adayı Jean-Claude Juncker’e verdiği desteği geri çekmesiyle oluşan siyasi kriz Merkel’e “U” dönüşü yaptırttı. Başbakan Merkel, AB Komisyonu başkanlığı için Lüksemburg eski başbakanı Juncker’i desteklediğini açıkladı.

İngiltere Başbakanı David Cameron’un Merkel’e Juncker’in komisyon başkanı seçilmesi durumunda ülkesinin AB’den çıkabileceği tehdidi ise Berlin’i halâ tedirgin etmeye devam ediyor. İsveç, Hollanda, İtalya ve Macaristan başbakanlarının Cameron’u destekleyen açıklamalarda bulunmaları ise gözlerden kaçmadı. AP seçimlerini kazanarak birinci olmayı başaran EPP’nin liste başı adayı Juncker’in başkanlık koltuğuna oturabilmesi için pazarlıklar sürüyor.

Popülist ve aşırı sağcı partilere karşı ortağı Sosyal Demokrat Parti (SPD) ile Büyük Koalisyon modelini Avrupa Parlamentosu'na taşımaya karar veren Merkel’e kendi ortağından “seçmenleri aldatmayın” uyarısı gelmesi ve yine Birlik Partileri ile Avrupalı muhafazakârlar tarafından dile getirilen “İngiliz başbakanının tehditlerine boyun eğme” eleştirileri Merkel’e geri adım attırdı.

Regensburg’da düzenlenen Katolikler Günü’nde konuşan Merkel, AB Komisyonu başkanlığı için kendi adayları Juncker’i desteklediğini açıkladı. Merkel, “Juncker’i AB Komisyonu başkanı olarak görmek istiyoruz.” dedi. Dünkü Federal Hükümet Sözcüleri toplantısında da Merkel’in verdiği desteğin altı çizildi.

“İNGİTERE’NİN ‘AB’DEN ÇIKARIM’ TEHDİDİ SİYASİ DEPREME YOL AÇTI

Der Spiegel dergisinde yer alan bir haberde Cameron’un, Merkel’in desteklediği AB içinde ağırlığı olan en önemli muhafazakâr siyasetçilerden Juncker ile ilgili olarak, "80’li yılların yüzü gelecek beş yıllık problemleri çözemez." dediği aktarıldı. Dergi, Cameron'un “Juncker’in seçimi ile İngiltere’nin AB’de kalmasını garanti edemeyeceği” baskısında da bulunduğuna dikkat çekti. Diplomatik çevreler, İngiltere’nin 2017 yılı için düzenlenmesini düşündüğü referandumun yakın tarihe alınması durumunda ise İngiliz halkının AB’den ayrılmaya ‘evet’ diyeceğine kesin gözü ile bakıyor.

SOSYAL DEMOKRAT VE YEŞİLLERDEN ELEŞTİRİLER

Bu arada SPD’den Başbakan Merkel’e “İngiltere’nin baskılarına boyun eğme” uyarıları geldi. Konuyla ilgili Frankfurter Rundschau gazetesine bir demeç veren SPD Federal Meclis Grubu Başkanı Thomas Oppermann, “Bir haftadan beri ciddi biçimde seçimin galibinin hedeflediği göreve gelmesini tartışmamız saçmalıktır.” çıkışında bulundu. “İngiliz Başbakanı David Cameron’un AB’den ayrılma tehdidinden dolayı Avrupa’nın demokratik ilkelerini sorgulatmaması gerektiğinin” altını çizen Oppermann, “Juncker’in AB komisyonu başkanı seçilmemesi için bir sebep yok.” dedi. En sert eleştiri ise SPD Genel Sekreteri Yasmin Fahimi’den geldi.

Fahimi, “Avrupa, özellikle Avrupa’dan anlamayan, Avrupa’nın başarıları aleyhine ulusal kazançlar elde edebilmek için kışkırtmalarda bulunan biri tarafından kendisini şantaja uğratırsa, bu maskaralık olur.” dedi. Diğer taraftan, AP Yeşiller milletvekillerinden de İngiltere’nin tavrına eleştiriler geldi. Ska Keller ve Sven Giegol'da açıklamalarında, Juncker’in enerji ve çevre politikaları gibi Yeşiller’in ağırlık verdiği politik alanları dikkate alması durumunda kendisini AB Komisyon başkanlığı seçiminde destekleyeceklerini belirtti. CİHAN

Yorumlar