Merkel: Ukrayna krizinde Steinmeier ile el ele çalışıyoruz

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Federal Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier‘i (SPD) Ukrayna Krizi’ndeki başarısız bir kriz diplomasisi yürüttüğünü ileri süren kardeş parti Hıristiyan Sosyal Birlik'e (CSU) sert çıktı.“Dışişleri...

Google Haberlere Abone ol
Merkel: Ukrayna krizinde Steinmeier ile el ele çalışıyoruz

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Federal Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier‘i (SPD) Ukrayna Krizi’ndeki başarısız bir kriz diplomasisi yürüttüğünü ileri süren kardeş parti Hıristiyan Sosyal Birlik'e (CSU) sert çıktı.

“Dışişleri Bakanı Steinmeier ile Ukrayna krizinde el ele çalışıyoruz.” diyen Merkel, Avrupa seçimleri öncesi koalisyon ortağı Sosyal Demokrat Parti'ye (SPD) yüklenen CSU’ya açıktan kızdığını ima etti.

Avrupa Birliği seçimlerine az bir süre kala CDU’nun kardeş partisi CSU’nun çıkışları hükümet ortaklarını kızdırdı. Daha önce SPD’nin Avrupa Parlamentosu birinci sıra ve AB Komisyonu başkan adayı Martin Schulz’a Afrikalı mülteciler, Euro krizi ve Türkiye’nin AB üyeliği üzerinden eleştiriler yönelten CSU, şimdide SPD’li Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier’in Ukrayna Krizi’nde yürüttüğü diplomasinin fiyasko ile sonuçlandığını iddia etti.

CSU’nun koalisyon ortağı SPD’yi eleştirmesi Başbakan Merkel’i kızdırdı. FAZ’a konuşan Merkel, “Steinmeier ile ele ele çalışıyoruz” diyerek Dışişleri Bakanı’nı korumaya aldı, CSU’ya karşı duruş sergiledi.

Merkel'in partisi Hıristiyan Demokratik Birlik (CDU) Genel Sekreteri Peter Tauber de “Dışişleri Bakanı Ukrayna Krizi’nde diplomasi görevini başarıyla yerine getirdi.” sözleriyle güvenlerinin tam olduğunu söyledi.

CSU’nun AP seçimleri birinci sıra adayı Markus Ferber, Steinmeier’in çalışmalarını başarısız olarak yorumlamış, bakanın son Kiev ve Odessa ziyaretleri sonrası “Masraflardan başka bir şey yok.” açıklaması yapmıştı.

Birlik Partileri’nin Ukrayna Sorumlusu Karl-Georg Wellmann (CDU), CSU’nun AP adayı Ferber’in Ukrayna Krizi’ni seçim malzemesi yaptığını ima ederek, “Doğu Avrupa’daki zor şartlar Avrupa seçimlerinde malzeme yapmaya müsait değil.” karşılığını verdi.

Rusya’nın Kiev’i Batı Avrupa Topluluğu’ndan uzaklaştırma politikası yürüttüğünü ifade eden Wellmann, buna imkan tanıma yerine Rusya’nın ortaya çıkardığı sorunlara eğilmesi gerektiğini söyledi. Ukrayna Sorumlusu Wellmann, “Krize çözüm bulmak için yapılan her siyasi girişim fayda sağlayacaktır." vurgusunu yaptı.

CSU’lu Ferber’in açıklamalarını “sorumsuzluk” olarak nitelendiren SPD Grup Başkanı Thomas Oppermann, federal hükümetin barış görüşmelerine zarar verdiğini vurgulayarak, “Barış şansını seçim kampanyasına kurban ediyor” ifadelerini kullandı.

Ferber’in Schulz’u eleştirmesinden sonra SPD Genel Başkanı Sigmar Gabriel’de Merkel’in müdahale etmesi istemiş ve seçim kampanyasında CSU’nun duracağı yerin Merkel tarafından söylenmesi gerektiğini ifade etmişti. CİHAN

Yorumlar