Merkel: Soruşturmanın gizliliğini ihlal skandalında hatası olan ortaya çıkmalı

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Sosyal Demokrat Partili (SPD) Milletvekili Sebastian Edathy hakkındaki hazırlık soruşturmas başlatıldığı bilgisinin sızdırılması skandalında kimlerin hatası varsa bunun ortaya çıkması gerektiğini ifade etti.

Google Haberlere Abone ol
Merkel: Soruşturmanın gizliliğini ihlal skandalında hatası olan ortaya çıkmalı

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Sosyal Demokrat Partili (SPD) Milletvekili Sebastian Edathy hakkındaki hazırlık soruşturmas başlatıldığı bilgisinin sızdırılması skandalında kimlerin hatası varsa bunun ortaya çıkması gerektiğini ifade etti. Edaty hakkındaki iddiaların kendilerini "tam bir hayal kırıklığına" uğrattığını belirten SPD Genel Başkanı Sigmar Gabriel, Edathy’nin bu şartlar altında Meclis’te kalmasının imkansız olduğunu ve istifasının yerinde olduğunu vurguladı.

Başbakan Angela Merkel, soruşturmanın gizliliğinin ihlal edilerek Sosyal Demokrat Parti (SPD) Milletvekili ve NSU Komisyonu Başkanı Sebastian Edathy hakkında yürütülen savcılık soruşturmasının Eski İçişleri Bakanı Hans-Peter Friedrich tarafından SPD Genel Başkanı Sigmar Gabriel’e geçtiğimiz ekim ayında söylenmesine tepki gösterdi. "Halkın hukuka olan güveni zedelenemez." diyen Merkel, hatalı olanların ortaya çıkartılması gerektiğini söyledi. Hükümet Sözcüsü Steffen Seibert’in verdiği bilgiye göre Merkel’in skandaldan geçtiğimiz Salı günü haberi oldu.

Başbakan ve bakanlar dahil olmak üzere hükümet üyelerinin hukuk devletinin en iyi şekilde işlemesi için hizmet ettiklerini söyleyen Seibert, "Hükümet, hukuk devleti sınırları içinde ülkeyi yönetmek için halktan yetki alıyor. Hukuk devletinin kuralları herkes için geçerlidir. Hukuka olan güven korunmalı." dedi. Hükümetin çalışmasına devam ettiğini ve Merkel’in Gabriel’e güveninin tam olduğunu kaydeden Hükümet Sözcüsü, Friedrich’in siyasi sorumluluk alarak istifa etmesini Merkel’in üzüntüyle karşıladığını aktardı. Seibert, istifa eden Tarım Bakanı Friedrich’in Edathy ile ilgili bilgiyi başka kimseyle paslaşmadığını ileri sürdü.

SPD Genel Başkanı Gabriel, Edathy olayının kendilerini hayal kırıklığına uğrattığını söyledi. "Şaşkınız ve hayal kırıklığı yaşıyoruz ." diyen Garbriel, soruşturmadan 2013'ün Ekim ayında haberdar olduğunu ve bunu başta Edathy olmak üzere kesinlikle kimseyle paylaşmadığını söyledi. Friedrich’in soruşturma bilgisini, kendisine insanî nedenlerden dolayı ilettiğini ileri süren Gabriel, “O dönem biz yeni bir hükümet ve kadro oluşturmaya çalışıyorduk. Bu kadroyla büyük koalisyonu hedefliyorduk. Bu açıdan bizimle paylaşması insanî açıdan anlaşılabilir. ”dedi.

Gabriel, Edathy’nin istifasının yerinde olduğunu ve bu iddialarla Meclis’te kalmasının mümkün olmadığını ifade etti. Koalisyonun zor anlarda da çalışmasına devam ettiğini belirten SPD Genel Başkanı, CSU’nun istifasını istediği SPD Meclis Grubu Başkanı Thomas Oppermann’ı savundu. Oppermann’ın Edathy hakkında bilgi almak için Federal Kriminal Dairesi Başkanını aradığı ve sonraki süreçte Edathy’inin yeni kurulan hükümette görev almasını engellediği ileri sürülüyor.

Başbakan Merkel, SPD Genel Başkanı Gabriel ve CSU Başkanı Horst Seehofer yarın bir araya gelerek Edathy skandalını değerlendirecek. CİHAN

Yorumlar