Merkel: Serbest dolaşım prensibinden taviz vermemiz mümkün değil

İsviçre Cumhurbaşkanı Didier Burkhalter’i kabul eden başbakan Angela Merkel, İsviçre’nin referandumla AB’den gelecek göçe sınırlama getirecek olmasını üzüntüyle karşıladığını söyledi.

Google Haberlere Abone ol
Merkel: Serbest dolaşım prensibinden taviz vermemiz mümkün değil

İsviçre Cumhurbaşkanı Didier Burkhalter’i kabul eden başbakan Angela Merkel, İsviçre’nin referandumla AB’den gelecek göçe sınırlama getirecek olmasını üzüntüyle karşıladığını söyledi. Merkel, "Halkoylamasının sonucuna saygılıyız. Fakat AB’nin temel prensiplerinden olan serbest dolaşım hakkından taviz vermemiz mümkün değil." dedi. İsviçre Cumhurbaşkanı Burkhalter ise AB ülkelerinin ayrımcılığa uğramayacağını söyledi.

Başbakan Angela Merkel (CDU), Avrupa Birliği’nin (AB) serbest dolaşım prensibinin temel haklardan olduğunu ve vazgeçilmesinin mümkün olmadığını söyledi. İsviçre Cumhurbaşkanı Didier Burkhalter’i kabulünden sonra konuşan Merkel, geçtiğimiz haftalarda İsviçre’de göçmenlerin ülkeye girişine sınırlama getirecek teklifin referandumda kabul edilmesini üzüntüyle karşıladığını, fakat referandumun sonucuna saygılı olduklarını ifade etti. İsviçre’nin AB ile ilişkilerini göz önüne alarak akıllı bir çözüm bulunacağı konusunda iyimser olduğunu söyleyen Başbakan Merkel, "Referandum sonrası ilişkileri kesecek değiliz. Neler yapabileceğimizi konuşacağız. AB’nin serbest dolaşım prensibinden taviz vermemiz mümkün değil. İsviçre halkının kararını da görmezden gelemeyiz. Konuşarak akıllıca bir yol bulacağımızı düşünüyorum." dedi.

İsviçre’nin referandum kararını üç yıl içinde hayata geçireceğini hatırlatan başbakan şöyle konuştu: "Referandum sonucunun yasalaşması için üç yıllık süreci takip edeceğiz. Tabii ki bizim de alacağımız tedbirler olacak. Fakat bunu başta değil, sonucu değerlendirerek adım atacağız. İsviçre’nin AB ile araştırma, yatırım, enerji ve ekonomi olmak üzere birçok alanda yakın işbirliği var. Şu an işbirliklerinin askıya alınması gibi bir şey söz konusu değil."

AB’ye yeni üye olan ülkelerin hemen serbest dolaşım hakkı olmadığını ve yedi yıllık bir geçiş süreci öngörüldüğünü hatırlatan Merkel, "Almanya olarak geçiş sürecini çok önemsiyoruz ve faydalı buluyoruz." dedi.

BURKHALTER: AB ÜLKELERİ AYRIMCILIĞA UĞRAMAYACAK

AB ile İsviçre’nin imzaladığı Serbest Dolaşım Anlaşması’nın hâlâ geçerli olduğunu vurgulayan İsviçre Cumhurbaşkanı Burkhalter ise "Göçmenler Almanya için olduğu gibi bizim içinde bir zor bir konu. İsviçre’nin dörtte birini göçmenler oluşturuyor. 350 bin Alman vatandaşı var. Halk demokratik kararını verdi ve göçmenlerin sınırlandırılmasını istiyor." dedi. Bunun hemen uygulanacak bir gelişme olmadığını söyleyen Burkhalter, "Üç yıl süremiz var. Hem AB ile ilişkilere zarar vermeyecek hem de referandum sonucunu dikkate alacak bir çözüm bulacağız." dedi.

İsviçre Cumhurbaşkanı, hiçbir AB üyesi ülkenin ayrımcılığa uğramayacağını da sözlerine ekledi. İsviçre’de 9 Şubat 2014’te aşırı sağcı parti İsviçre Halk Partisi’nin referanduma taşıdığı ülkeye gelen göçün sınırlandırılmasını öngören yasa tasarısının yüzde 50,3 ile kabul edilmesi başta Almanya olmak üzere AB’de hayal kırıklığına sebep oldu. İsviçre, üç yıl içinde yürürlüğe girecek yasa ile AB’den gelecek göçe kota koymayı hedefliyor. CİHAN

Yorumlar