Merkel kayık turunda üç lideri ikna etmeye çalıştı

Mayıs ayında yapılan seçimlerden sonra Lüksemburg’un eski Başbakanı Jean Claude Juncker’in AB Komisyonu Başkanı olması için bastıran Almanya, bu fikre karşı isyan bayrağını açan ülkeleri ikna turuna çıktı.İngiliz Başbakan David...

Google Haberlere Abone ol
Merkel kayık turunda üç lideri ikna etmeye çalıştı

Mayıs ayında yapılan seçimlerden sonra Lüksemburg’un eski Başbakanı Jean Claude Juncker’in AB Komisyonu Başkanı olması için bastıran Almanya, bu fikre karşı isyan bayrağını açan ülkeleri ikna turuna çıktı.

İngiliz Başbakan David Cameron, Juncker’in komisyon başkanı olması durumunda AB’den ayrılabilecekleri tehdidinde bulunurken, Hollanda Başbakanı Mark Rutte ve İsveç Başbakanı Fredrik Reinfeldt de AB’nin reformcu bir başkana ihtiyacı olduğu fikrini savunuyor.

İki günlük resmi bir ziyaret için İsveç’e giden Merkel, burada Almanya’nın önerisine karşı çıkan bu üç ülkenin liderlerini ikna etmeye çalışacak.

Dün tekne turuna çıkan dört lider “AB Komisyon Başkanı kim olacak?” sorusuna cevap ararken, bugün ise görüşmelerin devam edeceği belirtildi.

Başbakan Angela Merkel’in Hıristiyan Demokrat Partisi CDU, AB’de muhafazakarların liste başı adayı Juncker’in komisyon başkanı olmasını istiyor. Zira 25 Mayıs’taki seçimlerde Juncker’in liderliğindeki muhafazakarlar seçimlerden birinci pati olarak çıkmıştı.

Ancak sorun henüz çözülmüş değil, İngiltere, Hollanda ve İsveç bu fikre karşı çıkarken Macaristan ve İtalya da fikri şüpheyle karşılıyorlar. Merkel ise tek başına bütün bu erkek liderlere karşı Almanya’nın pozisyonunu savunuyor.

İsveç’teki mini zirvede ayrıca İngiltere’nin AB üyeliğine yaklaşımı, Euro krizin yaşandığı güney Avrupa ülkelerinin durumu ve diğer AB kurumlarına seçilecek liderler de pazarlık masasında bulunuyor. CİHAN

Yorumlar