Merkel, Büyük Koalisyon'u övdü, çifte vatandaşlık tasarısını savundu

Almanya'da Birlik Partileri CDU/CSU ve Sosyal Demokrat Parti'den (SPD) oluşan Büyük Koalisyon Hükümeti ilk defa Federal Meclis’te çalışmaları hakkında bilgi verdi.

Google Haberlere Abone ol
Merkel, Büyük Koalisyon'u övdü, çifte vatandaşlık tasarısını savundu

Almanya'da Birlik Partileri CDU/CSU ve Sosyal Demokrat Parti'den (SPD) oluşan Büyük Koalisyon Hükümeti ilk defa Federal Meclis’te çalışmaları hakkında bilgi verdi. Başbakan Angela Merkel, hükümeti överken, muhalefet başta Ukrayna krizi olmak üzere birçok konuda hükümeti konseptsizlikle suçladı. Hükümet çifte vatandaşlık tasarısını savunurken, muhalefet "İkinci sınıf vatandaşlık" nitelemesini yaptı.

Başbakan Angela Merkel, Federal Meclis’te Büyük Koalisyon'un göreve başlamasından sonra ilk defa hükümetin çalışmalarını anlattı. Kırmızı- Siyah hükümetin başarılı olduğunu söyleyen Merkel, özellikle bütçe konusunda "1969’dan bugüne ilk defa bütçe denkliğine yakınız" diyerek maliyeyi övdü. Almanya’da çalışan sayısının tarihin en üst seviyelerine çıktığını belirten Başbakan Merkel, uzun süre işsiz kalanların sorununun devam ettiğini söyledi.

Merkel, özellikle 35 yaş altı uzu süreli işsizlerin çokluğundan bahsederek bu konuda çalışmalara devam edecekleri bilgisini verdi. Avrupa Birliği ülkelerindeki borç krizini tam olarak atlatamadıklarını söyleyen Merkel, gelişmekte olan ülkelere bakıldığında krizin etkinlilerinin görüldüğünü kaydetti.

ENERJİ REFORMUNU ÖVDÜ

Başbakan Yardımcısı ve Enerji Bakanı Sigmar Gabriel’in (SPD) hazırladığı yenilenebilir enerji yasasını (EEG) öven Merkel, 2025 yılına kadar enerji ihtiyacının yüzde 35’inin yenilenebilir enerjiden karşılanacağını ifade etti. Enerji politikasıyla dünyada bir ilki gerçekleştirdiklerini söyleyen Merkel, vatandaşların seçim dönemindeki tutumlarıyla enerji politikasını desteklediklerini hatırlattı.

ÖZEL BİLGİLER AVRUPA DÜZEYİNDE KORUNMALI

Amerika ile yaşanan NSA dinleme skandalına dikkati çeken Federal Başbakan, Almanya’nın Avrupa Birliği’nde özel bilgilerin korunması için ortak politika için çalışacağı bilgisini verdi, Almanya’nın dijital değişiklikleri yakından takip edeceğini belirtti. Federal Meclis’teki konuşmasında Ukrayna krizine değinen Başbakan Merkel, Rusya’nın işbirliğine yanaşmadığını söyledi. Moskova’ya Ukrayna ile görüşmeye çağıran Merkel, Rusya’nın uluslararası politikada sadece kendi çıkarlarına göre hareket etmemesi uyarısında bulundu.

Ukrayna’nın geleceğine halkın karar vermesi gerektiğini ifade eden Başbakan Merkel, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı gözlemcilerinin çalışmalarına müsaade edilmesi gerektiğini söyledi. Federal hükümet, vatandaşlık yasasında yapılacak değişiklikle çifte vatandaşlığın serbest hale gelmesini büyük adım olarak nitelendirirken, Yeşiller Partisi, "İkinci sınıf vatandaşlık" eleştirisini yaptı.

Yeşiller Grup Başkanı Göring- Eckart, "İkinci sınıf vatandaşlık modeli olmamalı." dedi. Başbakan Merkel’in konuşmasında 63 yaşında emeklilik imkânı sunan emeklilik reform tasarısı için "Tartışılıyor" demesi ve Avrupa Adalet Divanı’nın özel bilgilerin kaydını öngören AB Yönetmeliği'ni temel haklara aykırı bularak iptal etmesine hiç değinmemesi dikkat çekti. CİHAN

Yorumlar