Merkel Almanya'da en fazla başbakanlık yapan üçüncü lider

Başbakan Angela Merkel bugün itibariyle 3 bin 62 gündür başbakanlık görevinde bulunuyor.

Google Haberlere Abone ol
Merkel Almanya'da en fazla başbakanlık yapan üçüncü lider

Başbakan Angela Merkel bugün itibariyle 3 bin 62 gündür başbakanlık görevinde bulunuyor. Merkel böylece başbakanlık yapmış Sosyal Demokrat Partili (SPD) bütün başbakanları geçmiş durumda. Başbakanlık görevinde bulunmuş SPD’nin en tanınmış simalarından Helmut Schmidt’in de başbakanlık rekorunu kıran Merkel’i Berlin Duvarı'nın yıkılışından sonra eski CDU’lu Başbakan Helmut Kohl siyasete kazandırmıştı.

2005 yılından bu yana başbakan olan Angela Merkel’i siyasete girdiği ilk yıllarda “Kohl’un kızı” olarak anılıyordu. Kohl sayesinde siyasi kariyerinde hızlıca yükselen Merkel’in şimdi Kohl’un başbakanlık görevi süresini geçmesi için 2 bin 809 gün bulunuyor. CDU Genel Başkanlığına 2000 yılında getirilen Angela Merkel, siyasi rakipleri tarafından başkanlığının uzun sürmeyeceği gözüyle bakılırken zamanla güçlü politikaları sayesinde rakipsiz hale gelmişti.

Başbakan Merkel, 2017 yılında yapılacak genel seçimlerde tekrar aday olup başbakanlık koltuğuna oturması durumunda Almanya’nın en uzun süre görev yapan başbakan olma unvanını kazanması söz konusu olacak. Ancak Merkel henüz adaylığı için sessizliğini korurken Alman basını 2017 seçimlerinde tekrar aday olmayacağını iddia ediyor. CSU Genel Başkanı ve Bavyera Eyalet Başbakanı Horst Seehofer ise Merkel’in dördüncü dönemde başbakan adaylığına kesin gözle bakıyor.

Almanya'da başbakanlık yapan isimler şöyle:
- Helmut Kohl (CDU) 16 yıl
- Konrad Adenauer (CDU) 14 yıl
- Angela Merkel (CDU) 9 yıl
- Helmut Schmidt (SPD) 8 yıl
- Gerhard Schröder (SPD) 7 yıl
- Willy Brandt (SPD) 5 yıl
- Ludwig Erhard (CDU) 3 yıl
- Kurt Georg Kiesinger (CDU) 3 yıl
CİHAN

Yorumlar