Medvedev: Rusya'ya ABD yaptırımı ilişkileri 1980’lere geri götürebilir

Ukrayna krizi nedeni ile Rusya ile Batılı ülkeler arasında ilişkiler giderek gerginleşiyor. ABD’nin yeni isim ve bir kısım şirketlerle yaptırımları genişletmesi Moskova’nın tepkisine neden oldu. Rusya Başbakanı Dmitri Medvedev, ekonomik...

Google Haberlere Abone ol
Medvedev: Rusya'ya ABD yaptırımı ilişkileri 1980’lere geri götürebilir

Ukrayna krizi nedeni ile Rusya ile Batılı ülkeler arasında ilişkiler giderek gerginleşiyor. ABD’nin yeni isim ve bir kısım şirketlerle yaptırımları genişletmesi Moskova’nın tepkisine neden oldu. Rusya Başbakanı Dmitri Medvedev, ekonomik yaptırımların Rusya-Batı ilişkilerini 1980’lere geri götüreceği uyarısında bulundu.

Batılı ülkelerin yaptırım kararlarının BM kararlarına dayanmadığı gerekçesi ile meşru olmadığını savunan Medvedev, “Bu yaptırımları ilan eden ülkelerle ilişkilerimiz 1980’lere geri götürebilir. Bu çok üzücü…Eğer ortaklarımız bu hedefe ulaşmak istiyorsa bunu başarabilirler.” eleştirisi getirdi.

ABD’nin uyguladığı yeni yaptırım paketinde iki banka Gazprombank ve Vnesheconombank, iki enerji şirketi Novatek ve Rosneft var. ABD Hazine Bakanlığı’nın internet sayfasından yayınlanan yaptırım listesinde Rusya’nın Almaz-Antey ve Kalaşnikov gibi savunma sanayisi alanında faaliyet gösteren bazı şirketler, İjmaş, Bazalt, Uralvagonzavod, NPO Mashinostroyenia ve KB Donanım Tasarımı Bürosu yer alıyor.

Açıklamada yaptırımlara gerekçe olarak Ukrayna’nın toprak bütünlüğü, egemenliği, istikrar ve güvenliğinin tehdit edilmesi gerekçe gösterildi.

Yaptırım listesine Rusya istihbaratı Federal Güvenlik Servisi’nden Sergey Beseda, Kırım’dan sorumlu Rus Bakan Oleg Savelyev, Duma Başkan Yardımcısı Sergey Neverov, Kremlin idari yardımcılarından İgor Şegolev ve tek taraflı olarak bağımsızlık ilan eden Donetsk Halk Cumhuriyeti Başbakanı Aleksandr Boroday dahil edildi.

AB üyesi ülkelerle koordine halinde alınan yaptırım kararı öncesi Obama’nın İngiltere Başbakanı David Cameron, Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ve Almanya Şansölyesi Angela Merkel ile görüştüğü kaydedildi.

Rusya Başbakanı Medvedev yaptırım kararları ile Rusya’da Amerikan ve Avrupa karşıtı yaklaşımların artacağı, halkın kendi ülkelerinin çıkarlarını korumak için tepki göstereceği uyarısında bulundu. CİHAN

Yorumlar