Matematikçilere 'artık gizli servisler için çalışmayın' çağrısı

NSA skandallarından sonra dünyadaki internet özgürlüğünün önemine dikkat çeken Endinburgh Üniversitesi’nden matematikçi Tom Leinster, meslektaşlarına çağrı yaptı ve “Masumiyet dönemi bitti, artık gizli servisler için çalışmayın!”...

Google Haberlere Abone ol
Matematikçilere 'artık gizli servisler için çalışmayın' çağrısı

NSA skandallarından sonra dünyadaki internet özgürlüğünün önemine dikkat çeken Endinburgh Üniversitesi’nden matematikçi Tom Leinster, meslektaşlarına çağrı yaptı ve “Masumiyet dönemi bitti, artık gizli servisler için çalışmayın!” dedi.

ABD’li Ulusal Güvenlik Ajansı’nın (NSA) internet başta olmak üzere bütün dünyadaki iletişim altyapısını takip etmeye çalıştığının ortaya çıkmasından sonra internet özgürlüğüne yönelik çağrılar da artıyor.

Matematikçiler, şifreleme, şifre kırma ve süper bilgisayar geliştirme gibi konularda gizli servislere verdikleri teknik destek biliniyor. Bu desteğin artık son bulması gerektiğini öne süren Endinburgh Üniversitesi’nden ünlü matematikçi Tom Leinster, “New Scientist” dergisinde yayınladığı bir makalede meslektaşlarına ilginç bir çağrıda bulundu.

NSA skandallarının artık son bulması ve interneti bütünüyle takip etme niyetinden vazgeçilmesi gerektiğini belirten Leinster, meslektaşları diğer matematikçilere çağrıda bulundu ve “Masumiyet dönemi bitti, artık gizli servisler için çalışmayın!” ifadelerine yer verdi.

Matematikçilerin bilgilerinin uzun süredir kötü niyetler için suistimal edildiğini vurgulayan ünlü bilimadamı, 1940’larda atom bombası yapımı için kötüye kullanılan bilimsel çalışmalara dikkat çekti ve Hiroşima ve Nagazaki felaketlerini hatırlattı.

NSA ve İngiliz muadili GCHQ gibi gizli servislerin internet güvenliğini tehdit ettiğini belirten Leinster, “Şu soruyu artık sormanın zamanı geldi: Artık gizli servislerle işbirliği yapacak mıyız, yoksa artık buna bir son verecek miyiz?" diye sordu.

CIA eski ajanı Edward Snowden’ın açıkladığı belgelerde NSA’nın dünya genelinde yaptığı dinleme ve gözetleme skandalları ortaya çıkmış ve bu gelişme uluslararası dengeleri sarsmıştı.

Ardından da internet özgürlüğü ve güvenliği ile kişisel bilgilerin gizliliği tartışmaları alevlenmişti. CİHAN

Yorumlar