Mardin'den New York'a bir "telkâri sanatı" öyküsü

Mardinli ustalar, tarihi bir geleneğe sahip telkari sanatını New York’a taşıdı. Mardin ve çevresine özgü M.

Google Haberlere Abone ol
Mardin'den New York'a bir "telkâri sanatı" öyküsü

Mardinli ustalar, tarihi bir geleneğe sahip telkari sanatını New York’a taşıdı. Mardin ve çevresine özgü M.Ö. 3000'li yıllara dayanan telkari el sanatı ve pullu zincir Amerikalıların büyük ilgisini çekiyor. New York’ta kuyumcular çarşısı olarak bilinen 47. Sokak’ta yıllardır tarihi el sanatını devam ettiren Abit Çoban (43), ellerindeki baba yadigârı bu mesleği gelecek nesillere aktaracaklarını söyledi.

Yıllar önce ailesi ile birlikte İstanbul’a taşınan Mardinli usta, 1980’den sonra New York’a göç eder. İstanbul’da olduğu gibi New York’ta da kendi mesleğini bırakmayan aile, yerli ve yabancı turistlerin ilgi gösterdiği altın ve gümüş işlemeciliğine devam ediyor.

Abit Çoban’ın babası ve aynı zamanda ustası Corc Çoban, tarihi telkari sanatını İstanbul’dan New York’a taşıyan isim. Gümüşü sanata dönüştüren telkari ustası Corc Çoban, sadece oğluna değil, İstanbul Kapalıçarşı’da birçok kuyumcuya da sanatını öğretmiş.

Babasını geçen yıl kaybeden Çoban, “Babam bize her zaman bu sanatı devam ettirmemizi ve bir sonraki nesillere bırakmamızı tembihlerdi. Asıl telkarinin ustası kendisiydi. Ben ve birçok usta, işlemeciliği babamdan öğrendik. Telkari sanatını önce İstanbul’a sonra New York’a taşımayı başardı. Bu işle ilgili olan herkes babamı iyi tanır. Biz de bugün elimizden geldiğince baba mesleğini devam ettirmeye çalışıyoruz. Bir nevi bu meslek bize bir mirastır. Nereye gidersek onu bizimle beraber götüreceğiz.” dedi.

TEZGAHTAN ÇIKAN ÜRÜNLER DAHA ÇOK SEVİLİYOR

47. Sokak’ta bulunan atölyelerinde her gün iş başı yapan tecrübeli usta “İşlemecilikte işler makineye döndü. Ama biz kendi el sanatlarımızla işimize devam ettik. Hassas bir işçilikle pırlanta işi yapmaya da başladık. Çünkü insanlar makineden ziyade tezgâhtan çıkan ürünleri seviyor. Bugün yaptığımız iş babadan oğula, bizden de çocuklarımıza devam edecek. Yaptığımız bütün el işlemeciliği insanların büyük ilgisini çekiyor. Bu işi hiçbir üniversite öğretemez.” diye konuştu.

Telkarinin usta-çırak ilişkisinin gücüyle günümüze kadar geldiğini belirten Mardinli telkari ustası, altın değerindeki mesleği çok az kişinin yaptığını ve bunu geleceğe taşımak için çalıştıklarını ifade etti. Halat ve pullu zincir gibi hassas işçilik gerektiren ürünlerin çok ilgi gördüğünü belirten Çoban, bugünlerde, tamamıyla el işlemeciliği ile hazırlanan pırlanta işleri de yapıyor.


CİHAN

Yorumlar