Mandıracı olarak geldiği Almanya’da milletvekili oldu

Hollanda asıllı Kees de Vires, Alman Parlamentosu’nun en ilginç milletvekillerinden biri.

Google Haberlere Abone ol
Mandıracı olarak geldiği Almanya’da milletvekili oldu

Hollanda asıllı Kees de Vires, Alman Parlamentosu’nun en ilginç milletvekillerinden biri. 22 Eylül federal seçimlerinde Hıristiyan Birlik Demokrat Partisi (CDU) Anhalt bölgesinden Federal Milletvekili seçilen de Vires’in hikayesi ilginç.

On iki çocuklu ailenin oğlu olan 58 yaşındaki de Vires, Hollanda’da mandıracılık yapmak istemiş fakat ailede iki kardeş daha aynı işe yönelince yönünü Almanya’ya çevirmiş. 1990 yılında duvar yıkılıp Doğu-Batı Almanya birleşince Doğu Almanya’da mandıracılık imkânlarının iyi olduğunu duyan de Vires, 1992 yılında üç kardeşiyle birlikte, yanlarına 50 inek alarak Doğu Almanya’ya göç etmiş.

İlk üç yıl bürokratik işlerle uğraşan de Vires, sorunlara çözüm bulmak için Tarım ve Hayvancılık Birliği çalışmalarına katılmış. Çiftçi olarak 2003 yılında il meclisine seçilen de Vires, göçmen vekiller arasındaki en renkli simalardan biri.

50 İNEKLE GELDİ, ŞİMDİ 900 İNEK BESLİYOR

Deetz’e yerleşen de Vires, 50 inekle başladığı mandıracılıkta 900 ineğe ulaşmış. 20 çalışanı olan ve günlük 18 bin litre süt üreten Hollandalı Vekil, 2005 yılında eyalet milletvekilliği adayı olacağını açıklasa da “Neden federal parlamento için uğraşmıyorsun?” sorusu üzerine hedef büyüterek Berlin’e gitmek için çalışmalara başlamış.

“2009 yılında doğrudan aday oldum fakat seçilemedim. Aldığım yüzde 26’lık oy bana cesaret verdi.” diyen de Vires, 2013 yılında tekrar aday olunca cesaretinin karşılığını aldı. De Vires, yüzde 41 oyla CDU’dan federal milletvekili seçildi. Altı çocuk sahibi CDU’lu, işlerini ise 2011 yılında üniversiteyi bitiren oğluna devretmiş.

“Hayatımı; Hollanda kısmı, işletmecilik dönemi ve milletvekili dönemi olarak üçe ayırıyorum.” diyen de Vires, Almanya’da Türklerin oldukça başarılı olduğunu düşünüyor. Türklerin ticareti iyi yaptığını söyleyen de Vires, “Türkler, Almanya’da düşündüklerinden daha fazla kabul görüyor. Özgüven önemli.” diyerek Türklerin başarısının kaynağına dikkat çekiyor.

“EVDE ÇOCUKLARIMLA HOLLANDACA KONUŞUYORUM”

Hollanda aksanı ile Almanca konuşan de Vires, “Bu hiç sorun olmadı. Aksine insanların hoşuna gidiyor ve bana avantaj sağlıyor.” diyor. Çocuklarıyla evde Hollandaca konuşan de Vires şöyle diyor: “Çocuk yetiştirmek, kariyer yapmaktan daha önemlidir. Altı çocuk yetiştiren eşime ‘sosyal değilsin, kariyer yapmamışsın’ diyebilir miyiz?” diyerek çocuk yetiştirmenin önemine vurgu yapıyor.

Çocuklarının en büyük zenginliği olduğunu söyleyen Hollanda asıllı milletvekili “Herkes kendi kararını veriyor ama 60-70 yaşına gelmiş ve hiç çocuğu olmayan bir sürü insan var. Bu üzücü. Çocuklar bizim ve toplum için çok değerli bir zenginlik. Fakat yavaş yavaş bu unutuluyor.” diyor. Çocuk olunca hayattan zevk almayacaklarını düşünenlerin sayısının giderek artmasından yakınan de Vires, “Çocuk sahibi olmanın güzelliklerini yaşayamıyorlar. Çocuğu olmayan birisine çocuk sahibi olmanın güzelliğini nasıl anlatabilirim ki? Hayat, para ve kariyerden öte bir şey. Birçok insan için köpek ve kediler, çocuğun yerini alıyor. Çocuk sevgisiyle hayvan sevgisi karıştırılıyor.” şeklinde konuşuyor.

De Vires, dört yıllık milletvekilliği döneminde hangi konulara ağırlık vereceğini de planlamış. Çiftçilerin hakları için çalışacağını söyleyen siyasi, “Yeni borçlanmaya karşı olacağım. Seçim bölgem Anhalt ile Federal Meclis arasında köprü olacağım. Almanya’da ve Avrupa’da işler yolunda gitmiyor. Almanya, kendi işsizliğini azaltıp İspanya’da veya Yunanistan’da olanlara ilgisiz kalamaz.” diyerek hedeflerini sıralıyor. CİHAN

Yorumlar