Mandela için Dünya’dan taziye mesajı yağıyor

Dünyanın en ünlü mahkumu Nelson Mandela’nın dün gece hayatını kaybetmesinin ardından taziye mesajları yağmaya başladı.

Google Haberlere Abone ol
Mandela için Dünya’dan taziye mesajı yağıyor

Dünyanın en ünlü mahkumu Nelson Mandela’nın dün gece hayatını kaybetmesinin ardından taziye mesajları yağmaya başladı. ABD Başkanı Barak Obama Mandela'yı, "Dünyadaki en etkili, cesur ve son derece iyi bir insanı kaybettik. O’nu bir daha göremeyeceğiz, O artık çağlara ait." ifadeleriyle andı.

Efsane lider için üzüntüsünü dile getirenlerden Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso ise, "Bazı insanlar vardır ki, aramızdan ayrıldıklarını hiç bir zaman duymak istemeyiz. Nelson Mandela böyle bir insandı. Büyük insan Mandela, izini sadece Güney Afrika’ya değil, bütün dünyaya bıraktı. Onun isimi sadece kitaplarda bulunmayacak; uzlaşı ruhunun, toleransın, özgürlüğün, cesaretin sembolü bu örnek insan bütün dünya milletlerinin akıllarında ve kalplerinde yerlerini alacak." sözleri ile duygularını ifade etti.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-mun Mandela için, "Adalet için bir dev" tanımını yaparken, İngiltere Başbakanı David Cameron, "Dünyadan büyük bir ışık gitti. Nelson Mandela bizim zamanımızın yükselen figürü idi. Hayatınde ve şimdi ölümünde gerçek bir efsane, kürerel bir kahraman oldu. Fransız Dışişleri Bakanı Laurent Fabius ise şu kelimeleri kullandı: "Karizmatik bir dev. Güney Afrika’nın babası öldü. Uzlaşı ve özgürlüğün sembolü idi."

Mandela’yı, hapisten çıkışının ardından Beyaz Saray’a davet eden Eski ABD Başkanı George Bush, "Dünyada özgürlüğe hayatını adamış en ünlü isimlerden Mandela’nın ölümünü duymak eşim Barbara ve beni üzdü. Mandela’nın kendisini hapsedenleri affetmesini hayranlıkla izledim." dedi.

Güney Afrika’yı sık sık ziyaret eden ABD Eski Liderlerinden Bill Clinton ise, Mandela ile çektirdiği resmi tweet ederek, "Dünya bugün en önemli liderlerinden ve en güzel insanlarından birini kaybetti. O benim arkadaşımdı." sözlerini sarf etti.

Nijerya lideri Goodlcuk Jonathan, "İnsanlığın en büyük kurtarıcılarından biriydi" derken, Brezilya Devlet Başkanı Dilma Rousseff, "Dünyaya örnek olan bu büyük lider, Sosyal adalet ve barış için mücadele edenlere yol göstermeye devam edecek." ifadesini kullandı.

Meksika lideri Enrique Pena Nieto ise, "İnsanlık eşitliğin, özgürlüğün ve barışın yorulmaz savaşcısını kaybetti." yorumunu yaptı.

Liderlerin yanında iş ve sanat dünyasından da Mandela’ya taziye yağdı. Microsoft kurucusu Bill Gates, "Ne zaman Mandela ile görüşsem daha fazla ilham alarak ayrılıyordum. Onun merhameti ve cesareti dünyayı değiştirdi. Bugün üzücü bir gün." dedi.

Geçtimiz günlerde seyircisiyle buluşan Mandela’nın hayatını konu alan 'Özgürlüğe Uzun Yürüyüş' filminde Mandela’yı canlandıran İngiliz aktör İdris Elba ise, "Bariyerleri kıran, insan haklarını savunan Nelson Mandela’yı oynamak çok büyük bir şerefti." ifadelerini kullandı.

Brezilyalı efsane futbolcu Pele şöyle konuştu, "Mandela benim için bir kahramandı. Dünya barışı için savaşan bir kahramandı, benim arkadaşımdı." sözlerini sarfetti.

Mandela’nın dava arkadaşı Başrahip Desmond Tutu, "Mandela hapisten çıkınca hepimizi birleştirdi. Kendimize inanmayı ve biraraya gelmeyi öğretti bize." diye konuştu. CİHAN

Yorumlar