Mandela Günü'nde İsrail protesto edildi

Güney Afrika'da bir yandan Uluslararası Nelson Mandela Günü kutlanırken, diğer yandan İsrail'in Gazze saldırıları kınandı. Johannesburg'da İsrail Büyükelçiliği’nin ticaret ofisi önünde toplanan binlerce kişi, İsrail aleyhinde sloganlar...

Google Haberlere Abone ol
Mandela Günü'nde İsrail protesto edildi

Güney Afrika'da bir yandan Uluslararası Nelson Mandela Günü kutlanırken, diğer yandan İsrail'in Gazze saldırıları kınandı. Johannesburg'da İsrail Büyükelçiliği’nin ticaret ofisi önünde toplanan binlerce kişi, İsrail aleyhinde sloganlar attı.

Uluslararası Boykot, Tecrit ve Yaptırım Kampanyası’nın (BDS) Güney Afrika temsilciliğinin organize ettiği protestoya Müslümanların yanı sıra Hristiyanlar ve siyahlar da destek verdi. Kalabalığa konuşan metal işçileri sendikası Numsa lideri Andrew Nditshe Chirwa, "Güney Afrika hükümeti hemen bugün ülkemizdeki İsrail büyükelçisini sınır dışı etmeli, Tel Aviv'deki diplomatımızı da geri çekmelidir. Mandela, 'Filistin özgür olmadıkça biz özgür olamayız' demiştir. İsrail bugün aynen Güney Afrika'daki ırkçı beyaz idarenin bize yaptıklarını kendi topraklarında Filistinlilere yapmaktadır. İsrail, Filistin'i işgal etmiştir. Bir an önce saldırılarına son vermelidir." dedi.

Cuma namazından çıkan Müslümanların birçoğunun ailecek katıldığı gösteride, Müslümanların önde gelenleri söz aldı. İki gün önce Cape Town'da yaklaşık 40 bin kişinin parlamentoya yürüyerek İsrail'i protesto etmesinin ardından bugün düzenlenen gösteriler de olaysız sona erdi.

Kalabalığa hitap eden konuşmacılar, Nelson Mandela'nın Filistin davasına büyük destek verdiğini, ABD ve Batı'nın bütün baskılarına rağmen Gazze'yi ziyaret ederek Yaser Arafat ile görüştüğünü ve İsrail'in işgal ettiği topraklardan çekilmesini istediğini dile getirdiler. Mandela'nın "Filistin özgür olmadıkça bizim özgürlüğümüz tamamlanmaz" sözü kalabalığı coşturdu.

GÜNEY AFRİKA HÜKÜMETİ İSRAİL'İ SERT DİLLE KINADI

Güney Afrika hükümetinden yapılan açıklamada ise "İsrail'in 17 Temmuz'da Gazze'yi karadan işgalini sert bir dille kınıyoruz. " denildi. Açıklamada, saldırıların yasa dışı olduğunu; kadın, çocuk ve yaşlı sivil ölümlerini artıracağı ifade edilerek, İsrail'in Gazze'den bir an önce çekilmesi istendi. CİHAN

Yorumlar