Mali’nin devrik liderine, vatana ihanet soruşturması

Mali hükümeti, geçen yıl Mart darbesi ile koltuğundan edilen Amadou Toumani’ye “vatana ihanetten” soruşturma başlattı.

Google Haberlere Abone ol
Mali’nin devrik liderine, vatana ihanet soruşturması

Mali hükümeti, geçen yıl Mart darbesi ile koltuğundan edilen Amadou Toumani’ye “vatana ihanetten” soruşturma başlattı. Toure, “yabancı güçlerin ülkeye girmesine ve nüfuz etmesine yardım etmek ve dış güçlere direniş göstermemekle" suçlandı.

Hükümetten yapılan açıklamada, 10 yıldır görevde kalan eski devlet başkanı Toure'nin, ulusal savunma gücünü kasten yıkmak ve zarar vermek ile orduyu demoralize etmekten yargılanacağı ifade edildi.

Geçen yıl orta rütbeli askerler Toure'yi kuzeydeki Tuareg isyancılarına karşı koymadığı için koltuğundan alaşağı etmişti. Batı Afrika’nın en istikrarlı demokrasilerinden biri olan Mali’de askeri darbe ülkeyi kaosa sürükledi. Darbeyi fırsat bilen El Kaide bağlantılı gruplar ülkenin kuzeyinde kontrolü ele geçirdiler, hükümet ancak Fransa’nın askeri müdahalesi ile silahlı grupları uzaklaştırabildi.

Cunta lideri Amadou Sanago, Toure’ye bağlı askerlere karşı işkence ve öldürme kampanyası başlatmış, daha sonra 27 Kasım’da kendisine bağlı 15 asker ile tutuklanmış, adam kaçırma, cinayet gibi ağır suçlardan yargılanmıştı.
CİHAN

Yorumlar