Mali’den İsviçre ürünlerine boykot

Mali Cumhuriyeti'nde hükümet yanlısı birlik, İsviçre ve Fransız ürünlerine boykot yapma çağrısında bulundu. İddiaya göre İsviçre Konfederasyonu, ülkenin kuzeyinde etkili olan isyancılara diplomat statüsü tanıyarak destek veriyor. İsviçre...

Google Haberlere Abone ol
Mali’den İsviçre ürünlerine boykot

Mali Cumhuriyeti'nde hükümet yanlısı birlik, İsviçre ve Fransız ürünlerine boykot yapma çağrısında bulundu. İddiaya göre İsviçre Konfederasyonu, ülkenin kuzeyinde etkili olan isyancılara diplomat statüsü tanıyarak destek veriyor. İsviçre Dışişleri Bakanlığı iddiaları ‘asılsız’ diyerek geri çevirdi.

İsviçre basınında yer alan habere göre ‘Cumhuriyeti Savunma Birliği’ (CDR) ay başında başlattığı boykot kampanyasını Cumartesi günü komşu ülke Senegal’e de taşıdı. CDR, İsviçre Konfederasyonunun Tuareg isyanına destek veren “Azavad Ulusal Kurtuluş Hareketi” (MNLA) yöneticilerine diplomat pasaportu verdiğini öne sürdü. Senagel’in başkenti Dakar’da konuşan CDR yetkilisi, “MNLA yöneticilerinin üçte ikisi İsviçre diplomat pasaportuna sahip. İsviçre bununla birlikte bütün örgüt üyelerini mülteci statüsünde Mali’den çıkarmayı teklif etti.” dedi. MNLA’nın batılı devletlerin maşası olduğunu öne süren hükümet yanlısı birlik, İsviçre’de banka hesapları olan büyük şirketlerin Mali’yi karıştırmak istediğini öne sürdü.

Pazar günü iddialara cevap veren Dışişleri Bakanlığı: “İsviçre hiçbir MNLA yetkilisine diplomat pasaportu vermedi.” açıklamasında bulundu. Açıklamanın devamında İsviçre Konfederasyonun Mali’deki hedeflerine yer verildi. “İsviçre’nin Mali’deki toplulukların barışması ve ülkeye barışın gelmesinden başka hedefi yok. İsviçre; azınlık haklarına saygı gösteren, özgür, demokratik ve bölünmemiş bir Mali’nin oluşmasını destekliyor.” diyen bakanlık, iddiaları ‘asılsız ve absürt’ olarak değerlendirdi.

İsviçre, 2012 yılında Mali hükümeti ile Tuareglerin arasında çıkan krizin çözümü için arabuluculukta bulunmuştu. CİHAN

Yorumlar