Mali ve Moritanya, güvenlik işbirliği anlaşması imzaladı

Mali ve Moritanya, Batı Afrika’yı tehdit eden silahlı örgütlere karşı güvenlik işbirliği anlaşması imzaladı.

Google Haberlere Abone ol
Mali ve Moritanya, güvenlik işbirliği anlaşması imzaladı

Mali ve Moritanya, Batı Afrika’yı tehdit eden silahlı örgütlere karşı güvenlik işbirliği anlaşması imzaladı. Mali Devlet Başkanı İbrahim Boubacar ve Moritanya lideri Mohamed Ould Abdel Aziz arasında imzalanan anlaşma askeri alanda işbirliği ve istihbarat paylaşımını öngörüyor.

Moritanya’nın başkenti Navakşot’ta biraraya gelen liderler, silahlı grupların ya da teröristlerin hiç bir şekilde iki ülkeden birine zarar vermesine izin vermeyeceklerinin altını çizdi. Anlaşmaya göre, periyodik sürelerle biraraya gelecek güvenlik güçleri, yakın işbirliği içinde çalışacak.

Anlaşmaya imza atan iki Sahel ülkesi, İslami Mağrib El Kaide (İMEK) örgütü tarafından tehdit ediliyor. 2012’de 9 ay boyunca kuzey Mali’de kontolü ele geçiren gruplardan biri olan İMEK, bölgede fidye için adam kaçırma, silah ve uyuşturucu kaçakçılığı yapıyor, ayrıca silahlı saldırılar gerçekleştiriyor.

Mali’deki iç çatışmalar üzerine Fransa, 2013’ün ilk ayında ülkeye müdahele etmiş ve silahlı grupları püskürtmüştü. Moritanya ise 2010 ve 2011 yılları arasında Mali’deki silahlı gruplara yönelik operasyonlara imza atmıştı.

Mali ve Moritanya ikilisi ayrıca, diğer Sahel ülkelerini de silahlı gruplara ve uyuşturucu ticaretine karşı işbirliğine çağırdı. CİHAN

Yorumlar