Malezya Ulaştırma Bakanlığı “uçaktan sinyal alındı” haberlerini kabul etmedi

Malezya Ulaştırma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, 13 saattir kayıp olan uçaktan sinyal alındığı iddialarını kabul etmedi.

Google Haberlere Abone ol
Malezya Ulaştırma Bakanlığı “uçaktan sinyal alındı” haberlerini kabul etmedi

Malezya Ulaştırma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, 13 saattir kayıp olan uçaktan sinyal alındığı iddialarını kabul etmedi. Kaybolan uçakla ilgili olarak Vietnam arama ekiplerinin, yolcu uçağından sinyal aldıklarını açıklamıştı.

Başta Çin devlet ajansı Xinhua olmak üzere birçok yabancı medya kuruluşu, Vietnam'ın güneyindeki Camau'ya 120 deniz mili uzaklığındaki bölgeden kaybolan uçakla ilgili sinyal kaydedildiğini duyurmuştu.

Vietnam donanmasından bir yetkili ise uçağın Malezya kıta sahası içinde denize çakılmış olabileceğini İleri sürdü. Vietnam'dan gelen bu haberler üzerine uçağın iletişiminin kaybolduğu bölgede geniş çaplı bir arama çalışması başlatıldı.

Söz konusu uçağın kaybolmasının ardından başkent Pekin'deki Uluslararası Havalimanında endişeli bekleyiş sürüyor. Özellikle internet üzerinde yaşanan bilgi karışıklığı yolcu yakınlarının tepkisini çekiyor.

Malezya Hava Yolları Pekin Ofisi bugün öğleden sonra başkentteki Lidu Hotel'de bir basın toplantısı düzenledi. Birçok yolcu yakınının akın ettiği basın toplantısı sadece birkaç dakika sürdü ve kaybolan uçakla ilgili net bir açıklama yapılmadı.

Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping, Dışişleri Bakanlığı ile ilgili ülkelerdeki büyükelçilikler ve konsoloslukların gerekli makamlarla temas kurarak gelişmeleri takip etmelerini ve acil müdahalede bulunmalarını istedi.

Çin Başbakanı Li Keqiang da ilgili kuruluşların Malezya sivil havacılık idaresiyle teması güçlendirmesini, Çinli yolcularla ilgili bilgi edinmelerini ve arama-kurtarma çalışmalarına hazır olmalarını istedi.

Malezya Havayolları'na ait uçakta Çinli yolculardan başka Malezya, Endonezya, Avustralya, Fransa, ABD, Yeni Zelanda, Ukrayna, Kanada, Rusya, İtalya, Hollanda ve Avusturya'dan yolcular ve 12 mürettebat bulunuyor.


239 KİŞİ TAŞIYAN MALEZYA UÇAĞINDAN SİNYAL ALINAMIYOR

Malezya'nın Kuala Lumpur şehrinden Çin’in başkenti Pekin’e gelmek üzere havalanan bir yolcu uçağının her iki yöndeki kule bağlantıları kesildi. 239 yolcunun bulunduğu uçaktan Kuala Lumpur saatiyle 2:40’den beri (TSİ 20.40) sinyal alınamıyor. Malezya Havayolları'na ait uçakta bulunan 239 yolcudan 152'si Çinli.

Malezya Hava Yolları tarafından yapılan açıklamaya göre, MH 370 sefer sayılı Boeing 777-200 tipi yolcu uçağnın Kuala Lumpur saatiyle 8 Mart'ta 00:41'de (TSİ 18.41) havalandığı ve başkent Pekin’e yerel saatle 06:30'da (TSİ 00.30) iniş yapması gerekiyordu. Yetkililer uçakta 2’si bebek 227 yolcu ve 12 mürettebatın bulunduğunu açıkladı. Yetkililer ayrıca, uçakta toplam 13 farklı ülkeden yolcu bulunduğunu ifade etti.

Çin medyasında yer alan haberlerde, medyası kule ile sinyal bağlantısı kopan uçakta 154, Çinli yolcunun olduğunu ifade ederken, Malezya Hava Yolları tarafından düzenlenen basın toplantısında uçakta yer alan Çinli yolcu sayısının 152 olduğu kaydedildi. Haberlerde ayrıca, Çin'in Malezya ve Vietnam büyükelçiliklerinin acil müdahale çalışmalarına başladığı ifade edildi.

CNN Televizyonu ise, her iki yöndeki kule bağlantıları kesilen yolcu uçağının Vietnam’dak Hoşimin şehrine 100 kilometre sınırında düştüğünü ileri sürdü.

Çin Sivil Havacılık Müdürlüğü'nden edilen bilgilere göre, Vietnam üzerinden geçerken kuleyle bağlantısı kesilen uçak, Pekin ile de bağlantı kuramadı. Uçakla bağlantı kesilmesinin ardından Pekin Başkent Uluslararası Havaalanı İdaresi de acil müdahale grubu oluşturdu.

Çin Dışişleri Bakanlığı Wang Yi, bu endişe edici haber üzerine Çin Dışişleri Bakanlığı'nın acil müdahale mekanizması başlattığını ve gelişmeleri zamanında halka duyuracaklarını söyledi.

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Qin Gang tarafından yapılan açıklamada ise, Pekin yönetimi olarak yaşanan gelişmelerden son derece kaygı duydukları belirtildi. Şu an ilgili taraflarla bağlantı kurarak bilgileri doğrulamaya çalıştıklarını ifade eden Çinli Sözcü, Çin Dışişleri Bakanlığı ile Malezya ve Vietnam büyükelçiliklerinin acil müdahale mekanizması başlattığını aktardı.


CİHAN

Yorumlar