Malezya, uçağın düşüş kanıtını açıkladı

Malezya Havayolları, 18 gündür bulunamayan kayıp yolcu uçağının düştüğüne kanıt olarak, söz konusu uçağın en son bulunduğu konumun Hint Okyanusu'nun karadan uzak güney kesiminde olması ve oraya iniş imkânının olmamasını gösterdi.

Google Haberlere Abone ol
Malezya, uçağın düşüş kanıtını açıkladı

Malezya Havayolları, 18 gündür bulunamayan kayıp yolcu uçağının düştüğüne kanıt olarak, söz konusu uçağın en son bulunduğu konumun Hint Okyanusu'nun karadan uzak güney kesiminde olması ve oraya iniş imkânının olmamasını gösterdi. Açıklama Malezya Havayolları Yöneticisi Muhammed Nur Yusuf’tan geldi.

Malezya Başbakanı Necib Razak da dün kayıp uçağın Hint Okyanusu’nun güneyine düştüğünü açıklamıştı.
Malezya Havayolları da Kuala Lumpur Uluslararası Havaalanı'nda bugün düzenlediği basın toplantısında, ellerindeki yeni bulguların, uçağın düştüğü ve 239 yolcu ve mürettebattan kurtulan olmadığını işaret ettiğini açıkladı. Malezya Havayolları'nın CEO'su Ahmed Yahya, araştırmaların devam ettiğini belirterek, ‘’ Ancak çeşitli zorluklar nedeniyle uçağa ulaşmak çok uzun sürebilir.’’ dedi. Yahya, araştırmalarda ne gibi ilerlemeler olduğuna ilişkin ise bilgi vermedi. Ayrıca Malezya Başbakanının açıklamasının ardından dün gece Malezya Havayolları'na ait MH-370 sefer sayılı kayıp uçaktaki yolcuların yakınlarına uçağın kaybolduğu ve kurtulan olmadığı bilgisinin yer aldığı mesaj gönderildi.

TEK YOL KARA KUTUYA ULAŞMAK

Malezya, kayıp uçakla ilgili sır perdesini aralayabilecek tek ipucu olan kara kutuyu bulmak için tüm olanakları kullanacağını açıkladı.

Malezya Başbakanı Necib Razak, bugün meclis toplantısında yaptığı konuşmasında, kara kutunun bulunmasının önemine değindi ve arama çalışmalarında tüm tarafların desteğine ihtiyaç duyduklarını ifade etti.
Yolcu yakınlarından ve ilgili makamlardan bilgi saklamak gibi bir niyetleri bulunmadığını vurgulayan Razak, meselenin siyasallaştırılmasını eleştirdi ve "Şu an olayı siyasallaştırma zamanı değil, uçakta bulunan tüm yolcuların aileleriyle birleşme zamanıdır" dedi.

ÇİN MALEZYA’DAN AYRINTILI VE DOĞRU BİLGİ İSTEDİ

Kayıp uçakta 154 vatandaşı bulunan Çin, Malezya’dan kayıp uçak konusunda detaylı bilgi bekliyor. Başbakan Li Keqiang, hükümetin mikroblog sitesindeki açıklamasında, Çin’in, Malezya’dan uçakla ilgili ‘’daha ayrıntılı ve doğru bilgi’’ sağlamasını isteyeceğini söyledi. Başbakan Li, hükümet toplantısında yaptığı konuşmada ise kayıp uçağın taşıdığı Çinli ve diğer yolcuların aileleri ile yakınlarının çektiği acıyı yürekten hissettiklerini belirterek, arama ve kurtarma çalışmalarının hala öncelikli görev olduğuna işaret etti. Hükümet olarak tüm vatandaşlarının yasal haklarını koruyacaklarını ifade eden Li, kayıp uçağı aramaktan vazgeçmeyeceklerini de vurguladı. Başbakan Li ayrıca Malezya’dan uluslararası anlaşmalar çerçevesinde uluslararası toplumun arama çabalarına destek sağlaması ve Çinli uzmanların araştırma çalışmasına katılmalarına izin vermesini istedi.
Çin medyasına konuşan Çinli uzmanlar, aramalara katılan ülkelerin, radar bilgilerinin hepsini vermediğini ve bunun o ülkenin radar gücünü göstermesi bakımından diğer ülkelerle paylaşmak istenmediğine dikkat çekti.
Bu arada Çin’in resmi haber ajansı Xinhua ise, Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping’in, kayıp uçakla ilgili olarak Malezya hükümeti ile istişarede bulunması için Kuala Lumpur’a özel bir elçi göndereceğini duyurdu. Hollanda ziyaretinin ardından Lahey şehrindeki 3. Nükleer Güvenlik Zirvesi'ne katılan Xi’nin Malezya’ya göndereceği özel elçinin ise Dışişleri Bakan Yardımcısı Zhang Yesui olduğu kaydedildi.

Öte yandan Çin Cumhurbaşkanı Xi , bugün nükleer zirve kapsamında İngiltere Başbakanı David Cameron'la görüştü. CİHAN

Yorumlar