Malezya Başbakanı Razak, Türkmenistan’da

Malezya Başbakanı Datuk Seri Najib Tun Razak, Türkmenistan’da resmi temaslarda bulunuyor. Razak,Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov tarafından Oğuzhan Köşkü’nde resmi tören ile karşılandı. Daha sonra Berdimuhamedov ile...

Google Haberlere Abone ol
Malezya Başbakanı Razak, Türkmenistan’da

Malezya Başbakanı Datuk Seri Najib Tun Razak, Türkmenistan’da resmi temaslarda bulunuyor. Razak,Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov tarafından Oğuzhan Köşkü’nde resmi tören ile karşılandı. Daha sonra Berdimuhamedov ile Razak başa başa görüştü. Basına kısa görüntü alma izni verildikten sonra görüşme basına kapalı gerçekleşti. Görüşmenin ardından Berdimuhamedov ile Razak ortak bildiri imzaladı.

Berdimuhamedov ile Razak’ın hazır bulunduğu törende, iki ülke arasında ticaret, eğitim, kültür ve enerji alanında işbirliği anlaşmaları imzalandı. Türkmenistan Hidrokarbon Kaynakları Kullanma ve Yönetme Ajansı ile Malezya’nın Petronas şirketi arasında işbirliği anlaşması imzalandı.

İmza töreninden sonra Berdimuhamedov ile Razak basına açıklamada bulundu. Berdimuhamedov, Güneydoğu Asya’nın dev ülkesi Malezya ile işbirliğini çeşitli alanlara taşımak istediklerini kaydetti. Konuk Başbakan ise, iki ülkeyi ilgilendiren birçok alanda görüş alışverişi yaptıklarını aktardı. Tun Razak, Türkmenistan ile helal gıda, İslam bankacılığı, maden sanayisi ve inşaat sektörlerinde işbirliği yapmak istediklerini söyledi. Malezya’nın Türkmenistan’a yaptığı yatırımların 3 milyar doları bulduğunu söyleyen Razak, bunun yeterli olmadığını ve iki ülke arasında ticari ilişkileri daha üst seviyelere taşımak için Berdimuhamedov’un hükümetlerarası ekonomik işbirliği komisyonu ve iş konseyinin kurulması yönündeki tekliflerine sıcak baktıklarını kaydetti.

Malezya Başbakanı Razak, Türkmenistan’a ikinci ziyaretini gerçekleştiriyor. Konuk Başbakan, daha önce 2011 yılında Türkmenistan’ı ziyaret etmişti. Türkmenistan, Malezya’nın Orta Asya’daki 3. büyük ticaret ortağı. 2013 yılında iki ülke ticaret hacmi 33,13 milyon dolar seviyesine ulaşmıştı.

Malezya Başbakanı Razak ve beraberindeki heyetin, bugün Aşkabat temaslarını tamamlayarak ülkesine dönmesi bekleniyor.

CİHAN

Yorumlar