Makinistlerin grevi parlamentoda görüşüldü

Güney Kore’de her geçen büyümeye devam makinistlerin grevi, parlamentoda görüşüldü.

Google Haberlere Abone ol
Makinistlerin grevi parlamentoda görüşüldü

Güney Kore’de her geçen büyümeye devam makinistlerin grevi, parlamentoda görüşüldü.

Demir yollarındaki bir hattın özelleştirilmesine karşı çıkan Koreli makinistlerin grevi 19. gününü doldururken, olay parlamentonun gündemine taşındı. Güney Kore Parlamentosu Çevre ve İşçi Komisyonu, tarafları dinlemek için meclise çağırdı. Komisyona Ulaştırma Bakanı Seo Seung-hwan, İşçi Bakanı Bang Ha-nam, Kore Demiryolları (KORAİL) Genel Müdürü Choi Yeon-hye ve Ulusal Demiryolları İşçi Sendikası (UDİS) Politbüro Başkanı Kim Jae-gil katıldı.

Komisyonda konuşan Ulaştırma Bakanı Seo, İşçi Bakanı Bang ve KORAİL Genel Müdürü Choi, yapılan grevin bir dayanağının olmadığı, demir yollarının özelleştirilmediğini, her zaman büyük açıklar verilen Susa Hattı’nın özelleştirileceğini savundu. Rekabetin olmadığı yerde gelişme olmayacağını savunan Ulaştırma Bakanı Seo, işçilerin rekabetten kaçmalarının başka sebeplerle üstünü kapatmakla suçladı. Seo, öte yandan hükümetin aldığı böyle bir kararı tartışmaya açmayacaklarını söyledi.

Haklarında tutuklama kararları olan UDİS’in üst düzey yetkilileri ise komisyona katılamadı. UDİS’in yönetim kurulu, bağlı oldukları Demokratik İşçi Sendikaları Federasyonu’na sığınırken, Genel Sekreter Güney Kore’deki en büyük Budist cemaati Jogye’ye, konsey üyeleri ise ana muhalefetteki Demokrat Parti’nin merkez binasına sığındı. Parlamento’ya katılan UDİS Politbüro Başkanı Kim Jae-gil ise arkadaşlarının isteklerini tekrarladı. Öncelikle greve giren arkadaşlarının yerine başkalarının işe alınmasının durdurulup, yeni makinistlik ehliyetinin verilmesine son verilmeden yetkililer ile görüşmeyeceklerini ifade etti.

Güney Kore’de makinistlerin greve girmesi ile KORAİL her geçen gün tren seferlerini ve şehir içindeki metro seferlerini azaltmaya başladı. Hali hazırda tren ve metro seferlerindeki azalma yüzde 30’u geçmiş durumda. Haklarında tutuklama kararı çıkarılan UDİS’in üst düzey yetkilileri ise polisin rahat bir şekilde operasyon düzenleyemeyeceği binalara sığınmış durumda. UDİS’in üst düzey yetkililerinin akibeti merak edilirken, grevin ülkedeki gündelik yaşama zarar vermesinde endişe edilmeye başlandı.
CİHAN

Yorumlar