Mahkeme, Neonazi cinayetlerini aydınlatmakta zorlanıyor

Almanya'da 2011 yılının Kasım ayında ortaya çıkan Nasyonal Sosyalist Yeraltı (NSU) terör örgütü üyelerinin Münih Eyalet Yüksek Mahkemesi’nde (OLG) yargılanmasına 6 Mayıs 2013 günü başlandı.

Google Haberlere Abone ol
Mahkeme, Neonazi cinayetlerini aydınlatmakta zorlanıyor

Almanya'da 2011 yılının Kasım ayında ortaya çıkan Nasyonal Sosyalist Yeraltı (NSU) terör örgütü üyelerinin Münih Eyalet Yüksek Mahkemesi’nde (OLG) yargılanmasına 6 Mayıs 2013 günü başlandı. 71 duruşmanın geride kaldığı davada, mahkeme cinayetlerin arka planlarını aydınlatmakta zorlanıyor. Başsanık Beate Zschaepe’nin cinayetlerdeki rolü sırrını korurken, sanık Ralf Wohlleben’in örgüt için kilit rol oynadığı tahmin ediliyor. Şahit olarak ifade veren Andreas T.’nin söyledikleri, tam bir tezat olarak değerlendiriliyor.

Nasyonal Sosyalist Yeraltı (NSU) terör hücresi üyeleri hakkında başlatılan Neonazi cinayetleri davasında 71 duruşma geride kaldı. Hemen belirtelim, NSU üyesi baş sanık Beate Zschaepe’nin göçmen kökenli esnaflara yönelik cinayetleri işlediği ya da cinayet saldırılarına bizzat katıldığına dair net bir bilgi ve belge henüz ortaya çıkarılamadı. Sadece bazı şahitler, Zschaepe’yi cinayetleri işleyen Uwe Mundlos ve Uwe Böhnhardt gibi NSU terör örgütünde eşit haklara sahip biri olarak tarif etti.

Duruşmalarda baş sanığın ağzını bıçak dahi açmazken, diğer iki üyenin de intihar etmeleri nedeniyle mahkeme 10 cinayet, iki bombalı saldırı ve 15 banka soygunu suçlarının arka planlarını aydınlatmakta zorlanıyor. Davada sanık olarak yargılanan Carsten Schultze, yine davada sanık olarak yargılanan Ralf Wohlleben’in siparişi üzerine yeraltına saklanan bu üçlüye 2000 yılında cinayetlerin işlendiği Ceska 83 marka silahı götürdüğünü itiraf etmişti.

Diğer sanık Holger G. de, bu üçlü için silah temin ettiğini, kullanmaları için pasaportunu ve ehliyetini verdiğini ve tanıdık birinden Zschaepe için sağlık sigorta kartı temin ettiğini itiraf etti. G., bir defasında üçlü ile buluşmaya giderken Ralf Wohlleben’in çantasına silah koyduğunu dile getirdi.

Terör örgütü üyelerinin 1998 yılından itibaren yeraltına saklanmasından sonra onlara silah sağladığı ve telefon bağlantısı olduğu ortaya çıkan aşırı sağcı Wohlleben’in davadaki durumunun hemen hemen hiç ele alınmaması dikkatlerden kaçmadı. Wohlleben, terör örgütü ile bağı ve sağladığı yardımlar ile örgüt hakkındaki bildikleriyle davada aslında kilit rol oynuyor.

Davaya katılan şahitlerden özellikle Andreas T. ve Sylvia S.’in verdikleri ifadeler kimseyi tatmin etmedi. Sylvia S., para karşılığında sağlık kartını Holger G.’ye sattığını ve başka bir şey bilmediğini iddia ederken, bu sağlık kartının Beate Zschaepe tarafından sağlık hizmetleri almak için kullanıldığı ortaya çıktı.

Andreas T. isimli yüksek rütbeli istihbarat memurunun ise anlattıkları tam bir tezat. 2006 yılında Kassel kentinde internet kafede öldürülen Halit Yozgat cinayetinin işlendiği dakikalarda bu internet kafede olduğu tespit edilen T., buraya gittiğini hem eşinden hem de istihbarat dairesinden saklıyor.

Cinayeti de bir kaç gün sonra bir gazeteden okuduğunu, bir hesaplama yapıp olaydan bir gün önce internet kafeye gittiği sonucuna vardığını ileri sürüyor. T.’nin 2003 yılından beri gittiği kafeyi tanıdığını ve oraya gittiğini herkesten sır gibi saklaması, nasıl bir hesapla cinayetten bir gün önce orada olduğuna kanaat getirdiği, teröristlerin evinde her gün evinden işine gittiği iki yol güzergâhının haritasının üzerinde göçmenlere ait dükkanların işaretlenmiş halde bulunması kafaları iyice karıştırıyor.

Her iki şahit de tekrar ifadeye gelecekler. Bunun dışında teröristlerin yakınlarından Uwe Böhnhardt’ın öğretmen emeklisi annesi Brigitte ve Uwe Mundlos’un profesör babası Siegfried’in verdikleri ifadelerde iç istihbarat dairelerini suçlamaları dikkat çekti.

2014 yılı sonuna kadar devam etmesi beklenen davada gelinen noktadan Federal Savcılık memnun olduğunu açıklıyor, ancak henüz hiçbir şey net olarak ispatlanmış değil. Özellikle kurban yakınları, her fırsatta cinayetlerin arkasındaki tüm sorumluların ortaya çıkarılmasını talep ediyor.

8 Ocak 2014 günü devam edilecek davada ocak ayı içinde Heilbronn kentinde öldürülen polis memuru Michele Kiesewetter cinayeti ele alınacak ve bu saldırıdan canlı kurtulan polis Martin A. ifade verecek. CİHAN

Yorumlar