Madrid-Barcelona hızlı tren hattında yolsuzluk

İspanya’da Madrid-Barcelona hızlı tren projesinde yolsuzluk ve rüşvet iddialarına ilişkin soruşturma başlatıldı.İspanya Demiryolları alt yapı şirketi ADİF ve Corsan adlı özel inşaat şirketinin 9 çalışanı dün gözaltına alınırken...

Google Haberlere Abone ol
Madrid-Barcelona hızlı tren hattında yolsuzluk

İspanya’da Madrid-Barcelona hızlı tren projesinde yolsuzluk ve rüşvet iddialarına ilişkin soruşturma başlatıldı.

İspanya Demiryolları alt yapı şirketi ADİF ve Corsan adlı özel inşaat şirketinin 9 çalışanı dün gözaltına alınırken bunlardan dördü bugün serbest bırakıldı.

Yogui adı verilen operasyon çerçevesinde jandarma, Madrid ve Barcelona’da 11 ayrı noktaya baskın düzenledi ve birçok belgeye el koydu.

Dün gözaltına alınan 9 şahıs, belgelerde sahtecilik yaparak iş maliyetlerini aşırı yüksek göstermek ve toplam 6 milyon Euro'yu zimmetine geçirmekle suçlanıyor.

Barcelona mahkemesi, 2002-2009 yılları arasında yapılan ve 621 kilometre uzunluğundaki Madrid-Barcelona hattını mercek altına almıştı.

İlk başta 7 milyar 550 milyona ihaleye çıkan proje 6 milyar 822 milyon Euro'ya verilirken, projenin bitimine kadar maliyet 8 milyar 966 milyon Euro'ya çıktı. Sayıştay raporuna göre hızlı tren hattı öngörülenden yüzde 31 daha fazla fiyata mal oldu. Rapor ayırca, projede 69 değişiklik yapıldığına dikkati çekerken bunlardan birçoğunun yasal çerçevede olmadığının altını çiziyor. CİHAN

Yorumlar