Madagaskar’da eski Maliye Bakanı, Devlet Başkanı seçildi

Madagaskar’ın eski Maliye Bakanı Hery Rajaonarimampianina, ikinci turun sonuçların açıklanması ile resmi olmayan sonuçlara göre devlet başkanı seçildi.

Google Haberlere Abone ol
Madagaskar’da eski Maliye Bakanı, Devlet Başkanı seçildi

Madagaskar’ın eski Maliye Bakanı Hery Rajaonarimampianina, ikinci turun sonuçların açıklanması ile resmi olmayan sonuçlara göre devlet başkanı seçildi. 20 Aralık’ta yapılan seçimlerin 15 gün içinde açıklanacağı bildirildi.

Ada ülkesi Madagaskar’da 2009 darbesinden sonra yapılan ilk seçimlerde uluslararası baskılar sonucu darbeyle gelen Devlet Başkanı Andra Rajoeline ve sürgündeki devrik lider Marc Ravalomanana seçimlerde aday olmadı. Rojoeline’nin desteklediği Rajaonarimampianina yüzde 53,5 oy alırken, Ravalomanana’nın yandaşı eski Sağlık Bakanı Robinson Jean-Louis’in oyu yüzde 46,5’te kaldı.Öte yandan Jean-Louis’un partisi, seçimlerde 300’e yakın hile yapıldığı gerekçesi ile Seçim Komisyonu’na (CENIT) başvuru yaptı.

Doğu Afrika’da bir ada ülkesi olan Madagaskar’da Andra Rajoeline’nin askerlerin yardımı ile iktidarı ele geçirmesinin ardından, son 5 yıldır ülkede siyasi istikrarsızlık devam etti. Dünya Bankası’nın verilerine göre darbenin ülkeye zararı 10 milyar doları geçti. Öte yandan Afrika Birliği ve Güney Afrika Ekonomik Topluluğu Ada’nın üyeliğini askıya aldı.

Madagaskar’da eski Maliye Bakanı Hery Rajaonarimampianina’nın seçimleri kazanması uluslararası toplumda memnuniyetle karşılandı. Ada ülkesinde ise ekonominin düzeleceği, başta turizmin canlanacağı konusunda iyimser bir hava oluştu.
CİHAN

Yorumlar