Macaristan'da Seçimi İktidar Partisi Kazandı

Macaristan’da dün yapılan seçimler Başbakan Viktor Orban liderliğindeki sağcı muhafazakar parti Genç Demokratlar’ın (Fidesz) zaferiyle sonuçlandı.

Google Haberlere Abone ol
Macaristan'da Seçimi İktidar Partisi Kazandı

Macaristan’da dün yapılan seçimler Başbakan Viktor Orban liderliğindeki sağcı muhafazakar parti Genç Demokratlar’ın (Fidesz) zaferiyle sonuçlandı. Oyların yüzde 44,36’sını alan Fidesz sekiz puanlık oy kaybına rağmen parlamentodaki üçte iki çoğunluğa ulaştı.

199 sandalyeli meclise 133 milletvekili gönderecek olan Fidesz’i yüzde 25,99 oyla 38 milletvekilliği çıkaran Sosyalist Parti takip etti. Milliyetçi Jobbik Partisi oylarını bir önceki seçime göre dört puan arttırarak yüzde 20,54 oy oranına ulaştı ve parlamentoda 23 sandalyeye sahip oldı. Yüzde 5 olan seçim barajını kıl payı geçen Yeşiller Partisi yüzde 5,26 oy oranı ile meclise beş milletvekili göndermeye hak kazandı.

Mecliste anayasa değişikliği yapmak için gerekli üçte iki çoğunluk olan 133 milletvekili sayısına ulaşan Fidesz’in kesin sonuçların açıklanmasının ardından bir milletvekili kaybına uğrayarak mutlak çoğunluğu kaybetmesinin ihtimal dışı olmadığı belirtiliyor.

Seçim akşamı başkent Budapeşte’de taraftarlarına seslenen Başbakan Orban, "Bu zaferin anlamını ölçmek mümkün değil. Tüm endişeleri ortadan kaldırarak kazandık." ifadelerini kullandı.

Sol parti temsilcileri iktidarın medyadaki gücünden şikayet ederken oylarını yüzde 20’nin üzerine çıkaran milliyetçi Jobbik Partisi seçimin bir diğer galibi oldu.

Jobbik lideri Gabor Vona, partisinin düzenli olarak artan popülaritesinden bahsettiği konuşmasında, sonuçların Mayıs ayında yapılacak Avrupa Parlamentosu seçimleri için önemli bir sinyal olduğunu ifade etti.

SEÇİM SİSTEMİ DEĞİŞİKLİĞİ ELEŞTİRİLİYOR

6 Nisan seçimlerinden önce seçim sistemini değiştiren Başbakan Orban, parlamentoda 386 olan milletvekili sayısını 199’a indirmişti. 199 milletvekilinin 106’sı en çok oy alan partinin adayına verilecek şekilde doğrudan seçilirken 93 milletvekilliği ise ülke genelindeki oy oranına göre dağıtılıyor. Yeni sisteme göre seçimin galibi olan partiye bonus sandalye veriliyor. 

Yorumlar