Lavrov ve Kerry’nin zorlu diplomasi trafiği

Kırım Özerk Bölgesi’nin Rusya’ya bağlanma kararını Pazar günü referanduma götürecek olması Rusya ve ABD arasında soğuk rüzgarların esmesine neden oluyor.

Google Haberlere Abone ol
Lavrov ve Kerry’nin zorlu diplomasi trafiği

Kırım Özerk Bölgesi’nin Rusya’ya bağlanma kararını Pazar günü referanduma götürecek olması Rusya ve ABD arasında soğuk rüzgarların esmesine neden oluyor. Krize siyasi çözüm bulmak isteyen taraflar ise temel konularda bile uzlaşı sağlamanın çok ötesinde.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve ABD Dışişleri Bakanı John Kerry Londra’da bir araya geldi. Görüşme öncesi basına kısa görüntü veren liderlerin yüz ifadelerinden yaşanan gerginliği anlamak mümkün. Kerry açıklamasında Ukrayna krizine diplomatik ve yapıcı bir çözüm yolu bulunmasını dile getirirken, Lavrov, “Bugün burada bir araya gelmiş olmaktan memnunum. Bir çok gelişme oldu ve durum zor. Ne yapabileceğimizi göreceğiz…” dedi.

Rusya ve ABD arasında görüşmeler karşılıklı çözüm önerileri ile sürüyordu. Lavrov’un Moskova’ya davetine Kerry’nin olumsuz cevap vermesi Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in görüşmesinde gündem olmuştu. Dışişleri bakanlarının görüşebiliyor olması iplerin tamamı ile kopmasından iki tarafın da endişe ediyor olmasından kaynaklanıyor.

ABD, Rusya’yı Ukrayna’nın toprak bütünlüğüne ve egemenliğine saygı göstermemekle suçlarken, Moskova Kiev’de yaşanan gelişmelerin arkasında ABD ve AB ülkeleri olduğunu düşünüyor.

Referandum sonrası ABD ve AB, Rusya’ya yaptırım için paket hazırlıyor. G7 ülkeleri de Rusya’dan Kırım referandumunu desteklememesini istedi ve sonuçları tanımalarının imkansız olduğunu vurguladı.

Kerry 13 Mart’ta yaptığı açıklamasında da ABD Başkanı Barack Obama’nın emri üzerine Lavrov’la görüşeceğini, Ukrayna krizinin çözümüne yönelik bir öneriyi kendilerine ileteceğini belirtti. Moskova ise ABD’den gelen önerileri bugüne kadar reddetti. Lavrov’a göre Washington Ukrayna’da yaşanan krizin Kiev-Moskova arasında olduğunu düşünüyor. Rusya ise krizin Ukrayna’nın iç sorunlarından kaynaklandığını savunuyor. Moskova’ya göre Kiev’de meşru yollardan iktidara gelen bir yönetim var. Buna karşılık Kırım Özerk Cumhuriyeti’nin de kendi geleceğini belirleme konusunda sandığa gitmesi söz konusu.

Lavrov-Kerry görüşmesinden somut sonuçların çıkması beklenmiyor. CİHAN

Yorumlar