Lavrov, Ukrayna krizi için Çin’de

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Ukrayna krizini görüşmek için geldiği Pekin’de Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi ile görüştü.

Google Haberlere Abone ol
Lavrov, Ukrayna krizi için Çin’de

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Ukrayna krizini görüşmek için geldiği Pekin’de Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi ile görüştü.

Lavrov’un bir günlük stratejik ziyareti, Avrupa Birliği ve ABD’nin, Moskova yönetimini Ukrayna krizinden dolayı izole etme girişimlerine denk geldi.

Lavrov, Çin’e Ukrayna'daki olaylara "tarafsız duruşundan" dolayı teşekkür etti. Rus Bakan, Ukrayna’daki krizin çözüm anahtarının anayasal reformda yattığına vurgu yaptı.

Yi ile toplantıdan sonra gazetecilere verdiği demeçte Lavrov, "Biz güneydoğudaki (Ukrayna) durumu yatıştırmak için güç kullanımının kabul edilemez olduğuna eminiz," dedi.

Lavros ayrıca protestoları bastırmak için Ukrayna’nın attığı adımları da kınadıklarını ifade etti.
Çin ise dün Ukrayna konusunda "Ukrayna'daki tarafların sabırlı ve temkinli davranarak, çeşitli bölgeler ve çeşitli etnik grupların meşru haklarını göz önünde bulundurmalarını, krizi siyasi diyalog yoluyla çözmenin yollarını aramalarını arzu ediyoruz" açıklaması yapmıştı.

Görüşmede ayrıca Vladimir Putin’in Mayıs ayında Çin’in Şanghay şehrine yapılacak Asya'da İşbirliği ve Güven Artırıcı Önlemler Konferansı'na (CICA) katılacağı ziyaretin de görüşüldüğü kaydedildi.

Görüşmede Ukrayna’nın yanı sıra Suriye, İran’ın nükleer sorunu, Kore Yarımadası, Afganistan’daki seçimlerin de konuşulduğu ifade edildi.

Lavrova ayrıca Pekin’de Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping tarafından kabul edildi. Xi, Çin-Rusya ilişkilerinin tarihin en iyi döneminde bulunduğunu söyledi.

Çin Rusya ticaret hacmi 2013’te 88,8 milyar dolar gerçekleşti. Putin’in Mayıs ayındaki Çin ziyaretinde iki ülke arasında Çin’e 30 yıllığına doğal gaz sağlama anlaşmasının imzalanması bekleniyor.

Rus medyasına göre, en büyük enerji ihracatçısı Rusya, dünyanın en büyük enerji tüketicisi Çin’e olan petrol tedarikini arttıracak. CİHAN

Yorumlar