Lavrov, Suriye muhalefeti lideri Carba ile görüştü

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Milli Koalisyonu (SMDK) Başkanı Ahmet Carba ile Moskova’da bir araya geldi.

Google Haberlere Abone ol
Lavrov, Suriye muhalefeti lideri Carba ile görüştü

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Milli Koalisyonu (SMDK) Başkanı Ahmet Carba ile Moskova’da bir araya geldi. Lavrov, Suriye muhalefetinin Cenevre 2 görüşmelerine katılımının barışın tercih edildiği anlamına geldiğini söyledi.

SMDK delegasyonunun Montrö’ye gelmesinin kolay bir süreç olmadığına değinen Lavrov, bir çok tarafın hala diyalog yapılmamasını ve askeri senaryonun öne çekilmesini istediğini hatırlattı. Rus bakan, “Her şeye rağmen sizin attığınız adım çok önemli. Biz bunu destekliyoruz. Bu Suriye içi müzakerelerin başlamasına yardımcı olacak.” dedi.

Carba da 10 Şubat’ta yapılacak ikinci tur görüşmelere katılacaklarını, tüm samimiyetle siyasi çözüm yolunda ilerleyeceklerini teyit etti. Carba, Cenevre sürecinde varil bombaları ile sivillere saldırılırken ikinci tura katılma kararlarını açıkladıklarına dikkat çekti.

Suriye krizinin çözümü için Rusya’nın önemli bir rol üstlendiğini hatırlatan Carba, “Suriye lideri Beşşar Esed’in temsilcilerinden Cenevre Mutabakatı’nı uygulama konusunda herhangi bir hazırlıkları olduğunu duymadık.” eleştirisi getirdi. Carba Moskova daveti nedeni ile Lavrov’a teşekkür etti.

Batıya da bir çağrıda bulunan Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, Suriye’de teröristler hariç, çatışmanın tüm tarafları ile diyalog içinde olunmasını istedi.

ABD, Avrupa ve bölge ülkelerine siyasi tüm taraflarla görüşmelerini isteyen Lavrov, “Burada teröristleri elbette dışarıda tutuyoruz. Moskova bunun için Ulusal Koalisyon temsilcileri ile görüşmeye önem veriyor. Bugünkü görüşmelerimizin Cenevre süreci açısından çok faydalı olduğunu düşünüyorum.” değerlendirmesinde bulundu. CİHAN

Yorumlar