Lavrov: Suriye ile ilgili askeri kontratları yerine getirdik

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Suriye ile ilgili askeri-teknik ve ekonomik alanda tüm kontratları yerine getirdiklerini açıkladı.

Google Haberlere Abone ol
Lavrov: Suriye ile ilgili askeri kontratları yerine getirdik

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Suriye ile ilgili askeri-teknik ve ekonomik alanda tüm kontratları yerine getirdiklerini açıkladı. Rusya parlamentosu üst kanadı Federasyon Konseyi’nde gerçekleşen hükümet saatinde konuşan Lavrov, İran nükleer sorunu, Afganistan, füze kalkanı ve diğer dış politika alanlarında değerlendirmelerde bulundu.

Federasyon Konseyi’nde basına kısa değerlendirmede bulunan Lavrov, “Rusya Federasyonu ile Suriye arasında imzalanan tüm anlaşmalar yerine getirildi. Buna askeri teknik alandaki kontratlar da dahil…” dedi. Suriye’de dış askeri müdahaleye karşı çıkan Moskova, kriz öncesi imzalanan askeri anlaşmaları yerine getirdiğini, bunların uluslar arası hukuka aykırı olmadığını savunuyor.

Suriye’nin kimyasal silahlardan temizlenmesi konusunda uluslar arası mutabakatın sağlanmasına öncülük eden Rusya, Ocak başında krizin çözümü için uluslar arası konferansın toplanması için çalışıyor. Cenevre’de 24 Ocak’ta ikincisi toplanması planlanan konferansın İsveç kenti Montrö’ye taşınabileceği ifade ediliyor.

Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü (OPCW) Başkanı Ahmet Üzümcü ise yaptığı açıklamada Rusya’nın tahsis edeceği çok sayıda zırhlı araçla kimyasal silahların Suriye’den çıkarılmasına katkı sağlayacağını söylemişti.

NATO’nun Afganistan’da Rusya öncülüğündeki Kollektif Güvenlik Anlaşması Örgütü (KGAÖ) ile uyuşturucu ile mücadele konusunda ideolojik nedenlerle işbirliği yapmadığı eleştirisi getiren Lavrov, “KGAÖ ve Şangay İşbirliği Örgütü 2014’de NATO güçlerinin Afganistan’dan ayrılması konusu ile yakından ilgili. KGAÖ Tacikistan sınırının daha güvenli hale gelmesi için çalışıyor. Rusya uyuşturucu ile mücadele konusunda bir çok kez NATO’ya tekliflerde bulundu. Maalesef NATO sadece ideolojik nedenlerle buna karşı çıktı… Bunun anlamı NATO sadece ideolojik nedenlerle KGAÖ ile eşit işbirliği yapmak istemiyor.” dedi.

Ukrayna ile dün imzalanan anlaşmaların karşılıklı olarak iki ülkenin menfaatine olduğunu kaydeden Lavrov, sadece Rusya’nın Ukrayna’ya kredi vermesi olarak değerlendirmenin yanlış olacağını söyledi.

İran nükleer sorunun çözümünün Avrupa’da füze savunma sistemi ile ilgili çalışmaları gereksiz kıldığını savunan Lavrov, planın gözden geçirilmesinin zorunlu olduğuna değindi.
CİHAN

Yorumlar