Lavrov: Rusya, ABD gibi şantaj yapmaz

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Rusya’nın ABD gibi kimseyi zorlamadığını ya da şantaj yapmadığını, Batılı ülkelerin Ukrayna’da bir an önce yapıcı diyalogu başlatmaları gerektiğini söyledi.

Google Haberlere Abone ol
Lavrov: Rusya, ABD gibi şantaj yapmaz

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Rusya’nın ABD gibi kimseyi zorlamadığını ya da şantaj yapmadığını, Batılı ülkelerin Ukrayna’da bir an önce yapıcı diyalogu başlatmaları gerektiğini söyledi.

BDT ülkelerinden genç diplomatlarla bir araya gelen Lavrov, “Biz hiç kimseyi zorlamıyoruz. Bizim istediğimiz şekilde oy vermemeleri durumunda yardımları kesmekle hiçbir kimseyi tehdit etmiyor ya da şantaj yapmıyoruz. Maalesef ABD şimdi tüm oyları toplayabilmek için bunu yapıyor.” suçlamasında bulundu.

BM Genel Kurul’unda Ukrayna ile ilgili kararda BDT ülkelerinin farklı davranmaları ile ilgili soruya yanıt veren Lavrov, “Biz şantaj ya da tehdit yapmıyoruz. Bunlar Amerikalıların dünyanın farklı ülkelerinde kullandığı metotlar. Tüm bunların ötesinde bizler kibar insanlarız.” dedi. Lavrov, Belarus ve Ermenistan’ın Rusya ile birlikte Ukrayna tasarısına karşı yönde oy kullandığını, diğer BDT ülkelerinin kararsız kaldığını ya da oy kullanmadığını hatırlattı.

ABD AJANLARI GÖSTERMEDİ

Batılı ülkelerden ve ABD’den her gün Rusya’dan Doğu Ukrayna topraklarından askerlerini çekmesi ya da içişlerine müdahale etmemesi yönünde talep geldiğini kaydeden Lavrov, “Ben ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’e bir çok kez çağrıda bulundum. Ukrayna istihbaratı Rus ajanlarını yakalamışsa gösterin dedim. Onların televizyonda gösterilmesi gerekiyor. Ajanları yakalayanların tehlikeye atılmasını istemedikleri cevabı geliyor. Ciddi konuşursak, bunlar sadece slogan.” eleştirisinde bulundu.

KİEV ÖNCE HALKINA KARŞI ORDUYU KULLANMAYI DURDURMALI

Doğu ve güney Ukrayna’da durumun istikrarlı hale gelmesi için Kiev yönetiminin kendi halkına karşı orduyu kullanmayı durdurmasının önemli bir adım olacağına değinen Lavrov, “Elbette, Cenevre çerçevesinde ilk adım şiddetin durması. Ordunun halka karşı kullanılması hızla sonlandırılmalı… Eğer Sağ Sektör ve diğer radikal gruplar silahsızlandırılır ve yasal olmayan şekilde işgal edilen binalardan çıkarlarsa, güneydoğu Ukrayna’da bulunan yerel liderler de benzer adımlar atmaya hazır olduklarını söyledi. Televizyonlarda yer alan konuşmalarda onlar da Cenevre çerçevesinde binaları boşaltacaklarını ve silahlarını bırakacaklarını söylüyor.” dedi.

ABD ve AB’nin sonuçlarını değerlendirmeden Ukrayna’da rejim değişikliğine gittiğini kaydeden Lavrov, Rusya’nın Ukrayna’da tansiyonun düşürülmesine yardımcı olmaya hazır olduğunu, ancak tek taraflı taleplerin kabul edilemeyeceğini yineledi. Lavrov’a göre ABD, Ukrayna’da halkın menfaatleri yerine kendi jeopolitik çıkarları doğrultusunda hareket ediyor.
CİHAN

Yorumlar